Proiectele depuse de România pentru finanțare prin Fondul de Modernizare au fost aprobate de Comisia Europeană, a anunțat ministrul Energiei. Cele mai importante sunt două centrale pe gaz în Oltenia, dar lista cuprinde și investiții în liniile Transelectrica sau parcuri fotovoltaice.

Comisia Europeană a aprobat investițiile care se vor face prin Fondul pentru Modernizare, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu. România are cea mai mare valoare aprobată: 970.974.456 euro pentru investiții prioritare și 470.130.117 euro pentru investiții neprioritare.

Citește și: Guvernul a aprobat Fondul pentru modernizare, prin care vor fi finanțate proiecte de eficiență energetică și energie verde

Fondul este un instrument nou de finanțare, ce contribuie la obiectivele Pactului ecologic european prin sprijinirea unei tranziții juste din punct de vedere social către o economie verde. Fondul este alcătuit la nivelul Uniunii Europene din vânzarea a 2% din totalul certificatelor de emisie a gazelor cu efect de seră şi România are alocate 11,98% din totalul acestor certificate, adică aproximativ 13 miliarde euro.

Retail jobs

Cele mai mari proiecte finanțate în România

Cele mai mari investiții aprobate în România (dar neprioritare) sunt Construirea unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de 850 MW, la Ișalnița (253 milioan euro) și a uneia de 475 MW la Turceni (167,5 milioane euro).

Printre proiectele prioritare, cele mai mari (100 de milioane de euro fiecare) vizează digitalizarea rețelei de transport a energiei electrice din România prin instalarea a două sisteme online pentru contorizarea și managementul datelor de măsurare a energiei electrice pe piața angro și pentru monitorizarea calității energiei electrice, respectiv sprijinirea extinderii și modernizării rețelelor de distribuție. Pe listă mai figurează parcuri fotovoltaice în Oltenia, dar și o serie de investiții în liniile Transelectrica.

Citeste si:
Programul „Străzi deschise”: la ce spectacole vom putea asista în...
Programul „Străzi deschise”:...

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri