Rata angajarii pe piata romaneasca a muncii va creste cu aproximativ 1% in 2007 si 2008, stimulata de crearea de locuri din sectorul privat, ca efect al investitiilor straine, si de reducerea fenomenului salariului real ascuns de Fisc, estimeaza Comisia Europeana, in prognoza sa bianuala.

Totusi, ritmul angajarilor va fi mai lent decat in 2006, dar mai accelerat fata de cresterile de aproximativ 0,3% din 2004 si 2005, a remarcat raportul Comisiei Europene (CE) consultat de NewsIn.

"Procesul crearii de locuri de munca in sectorul privat va fi sustinut de investitiile straine mari si de reducerea in continuare a fenomenului in care intregul salariu al unui angajat nu figureaza in evidentele oficiale", arata documentul Comisiei Europene.

Citeste si:

"Cresterea numarului de locuri de munca de pe piata privata va compensa pierderile continue din intreprinderile detinute de stat si din anumite sectoare industriale", se mai spune in prognoza CE.

Noile state membre ale Uniunii Europene vor avea o crestere economica rapida in 2007 si 2008, dar deficitele bugetare mari si inflatia indeparteaza, pentru cele mai multe dintre acestea, data intrarii in zona euro, a anuntat luni Comisia Europeana.

Executivul Uniunii Europene a anuntat, in prognoza sa bianuala ca investitiile straine solide, cererea interna crescuta si aportul de ajutoare din Uniunea Europeana vor sustine rata de crestere a celor 12 tari noi membre UE la un nivel mult mai mare decat in restul tarilor membre ale Uniunii Europene.