Ministerul Energiei a pus în transparență decizională Ordonanța de Urgență prin care România renunță definitiv la folosirea cărbunelui pentru producerea energiei electrice.

Potrivit actului, care poate fi consultat AICI, toate centralele pe bază de cărbune vor fi închise ”definitiv și ireversibil” până în 2030. Angajamentul în acest sens a fost asumat prin PNRR. Ordonanța urmează să intre în vigoare de la 30 iunie 2022, posibil cu modificări.

În clipa de față, aproape 20% din producția de energie electrică a României este bazată pe cărbune.

Sursa: ANRE

Anul acesta este în plan închiderea definitivă a grupului energetic Rovinari 3 și a grupului energetic Turceni 7. Cea mai importantă etapă este însă 2025, când se vor închide pentru totdeauna grupurile energetice Rovinari 6, Turceni 4, Ișalnița 7, Govora 3 și 4, Craiova II 1 și 2 și Termo-Service Iași II.

Grupurile energetice Rovinari 4, Rovinari 5 și Turceni 5 nu vor fi închise decât în 2030. Până atunci vor fi rezerva tehnică pentru asigurarea funcționării sigure și stabile a Sistemului Electroenergetic Național. Grupul energetic Paroșeni 4 va asigura, până la finalul lui 2030, neutralizarea huilei rezultată ca urmare a lucrărilor de punere în siguranță a zăcămintelor. Mintia a fost deja închisă în 2021.

Citește și: Termocentrala Mintia, scoasă la licitație pentru 91 de milioane de euro. A fost construită acum jumătate de secol

Practic, 31 decembrie 2030 ar urma să fie ultima zi în care Sistemul Energetic Național ar mai putea produce energie din cărbune.

De asemenea, se interzice complet deschiderea de noi mine de lignit sau huilă și continuarea producției la cele care deserveau grupurile energetice după închiderea centralelor. Astfel, carierele Husnicioara și Lupoaia se închid anul acesta, Jilț Sud, în 2023, Tismana, Lupeni și Lonea în 2024 iar Jilț Nord, Alunu și Berbești, în 2025. Pinoasa, Roșia, Livezeni și Vulcan vor fi închise în 2030, conform calendarului oficial.

Citește și: Analiză XTB: Tranziția la energia curată, tot mai importantă după invadarea Ucrainei. Ce măsuri ia România

Totuși, în situație de criză energetică, Guvernul României poate lua decizia de repornire a grupurilor energetice închise, cu respectarea termenului de finalizare a decarbonizării sectorului energetic (adică 31 decembrie 2030)

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri