Fata de luna februarie, productivitatea muncii in industria a urcat cu 11,4%, mai arata INS. Ca o consecinta a evolutiei principalilor indicatori de conjunctura economica in primele trei luni ale anului, pentru primul trimestrul I fata de perioada corespunzatoare din 2006, toti indicatorii prezinta cresteri importante. in primul trimestru, productivitatea a urcat cu 12,8% fata de intervalul similar din 2006, se arata in comunicatul INS.

Productia industriala a inregistrat in martie fata de luna precedenta, o crestere pe ansamblu cu 11,6%, datorita majorarii productiei in toate sectoarele industriale: +11,2% in industria extractiva, +12,3% in industria prelucratoare si +2,3% in energie electrica si termica, gaze si apa, precizeaza INS. Privita prin prizma evolutiei pe marile grupe industriale, cresterea pe total a productiei s-a datorat, in principal, majorarii productiei cu 18,5% in industria bunurilor de capital, cu 18,0% in industria bunurilor intermediare si cu 14,9% in industria bunurilor de folosinta indelungata.

Consumul final de energie electrica in aceeasi perioada a fost cu 0,7% mai mare fata de perioada corespunzatoare a anului 2006, iar in cadrul acestuia, iluminatul public a scazut cu 2,5%, iar consumul populatiei a inregistrat o crestere cu 5,6%.

Lucrarile de constructii in martie au crescut fata de aceeasi luna din 2006 cu 32,7%. in primele trei luni ale anului, valoarea lucrarilor de constructii a inregistrat o crestere cu 30,6% fata de perioada corespunzatoare din anul anterior, un ritm de productie superior mediei generale inregistrandu-se, dupa tipul de constructii, la cladirile rezidentiale (144,7%) si la cele nerezidentiale (135,3%), iar dupa elementele de structura, la lucrarile de intretinere si reparatii curente (134,6%) si la lucrarile de reparatii capitale (132,2%).

Citeste si:

Volumul cifrei de afaceri al intreprinderilor cu activitate principala de comert cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a fost mai mare cu 14,1% (+13,9% la marfurile alimentare, bauturi si tutun si +14,3% la marfurile nealimentare). in primul trimestru, volumul cifrei de afaceri s-a situat cu 4,3%, peste nivelul inregistrat in intervalul similar din 2006, datorita in principal cresterii cu 6,5% a vanzarilor de marfuri nealimentare.

Comparativ cu luna martie 2006 cifra de afaceri obtinuta in luna martie 2007 de intreprinderile cu activitate principala de comert cu ridicata si cu amanuntul, al autovehiculelor si motocicletelor, inclusiv intretinerea si repararea acestora, precum si de comert cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule s-a majorat cu 49,3% datorita cresterilor inregistrate, atat la comertul cu autovehicule (+41,9%), cat si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule (+65,8%). Volumul cifrei de afaceri din aceasta activitate a crescut cu 56,2% in primele trei luni fata de primul trimestru al anului anterior (+50,6% la comertul cu autovehicule si +68,5% la comertul cu amanuntul al carburantilor).

Activitatea de servicii de piata prestate populatiei in martie a inregistrat o cifra de afaceri cu 8,6% mai mare comparativ cu luna corespunzatoare a anului precedent. Comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2006, in perioada ianuarie - martie, volumul cifrei de afaceri din aceasta activitate a crescut cu 3,1%. S-au inregistrat cresteri mari la urmatoarele activitati: hoteluri si restaurante (+29,2%) spalarea, curatarea si vopsirea textilelor si blanurilor (+28,9%) si la activitati ale agentiilor de voiaj si a tour-operatorilor (+14,7%).