Economiile la nivel global se confruntă cu creșteri modeste și cu o inflație galopantă, context în care a fost readus în discuție fenomenul numit stagflație. Ce este stagflația, când apare stagflația, ce impact are asupra ta și care este riscul ca România să se confrunte cu ea? Acestea sunt întrebările la care îți vom răspunde în articol.

Stagflația este un fenomen economic cu care nicio țară la nivel global nu își dorește să se confrunte. Menționarea ei în spațiul public a stârnit interesul cetățenilor în ultimele luni, căutările privind acest termen fiind în creștere.

Stagflație: care sunt aspectele care generează acest fenomen economic

ce este stagflatia
sursa foto: Westlight / Shutterstock.com

Se poate spune că o țară are stagflație în momentul în care creșterea economică este foarte mică sau chiar lipsește, iar inflația și șomajul sunt la cote ridicate. Faptul că avem o inflație, care în cazul mai multor economii la nivel global bate recordurile ultimelor decenii, a readus în discuție posibilitatea ca economiile să se confrunte din nou cu acest fenomen, ce a lovit Statele Unite ale Americii în anii 70.

Ultimele date raportate de către Institutul Național de Statistică arată o inflație de 13,8% în luna aprilie a anului 2022, față de aprilie 2021. Tot Institutul Național de Statistică vorbește despre o creștere economică de 6,5% în primul trimestru din 2022, date care au ridicat însă o serie de suspiciuni în rândul anumitor economiști din piață.

De asemenea, în ceea ce privește rata șomajului, aceasta a fost de 5,5% în luna aprilie, în scădere cu 0,1 puncte procentuale față de luna anterioară.

”România nu îndeplinește criteriile privind stagflația. La noi nu este stagflație pentru că economia crește, șomajul este pe un trend descrescător și salariile cresc. De asemenea, nici nu cred că vom avea stagflație, deoarece economia va continua să crească. Dacă la începutul războiului din Ucraina exista riscul ca acesta să se extindă, acum se vede clar că armata rusă nu are această capacitate și ar trebui să se reducă și aversiunea la risc”, explică Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA, pentru wall-street.ro.

Fondul Monetar Internațional și-a îmbunătățit prognoza privind creșterea economică a României la aproximativ 3,5%-4,5% pentru anii 2022 și 2023, la începutul lunii iunie.

Cum te afectează stagflația

stagflatie ce este ce inseamna

sursa foto: Leka Sergeeva / Shutterstock.com

Stagflația te poate lăsa fără loc de muncă, deoarece vorbim de o rată a șomajului ridicată, sau, în cel mai ”bun” caz, cu venituri diminuate. De asemenea, inflația îți va afecta serios puterea de cumpărare.

”În acest moment, salariile cresc, în luna aprilie au crescut cu 11%”, precizează Codirlașu, aducând însă în discuție și inflația de 13,8%, care, în ciuda creșterii veniturilor, a diminuat puterea de cumpărare a românilor.

Datele Institutului Național de Statistică arată o creștere a salariului mediu net de 11% în luna aprilie, comparativ cu luna martie a acestui an, de la 3.667 de lei la 3.967 de lei.

De asemenea, datele furnizate de către platformele de recrutare arată un interes crescut al companiilor în ceea ce privește atragerea de noi angajați. Reprezentanții BestJobs au precizat că angajatorii accelerează activitatea pe piața muncii și deschid noi poziții sau caută să acopere pozițiile eliberate în urma mobilității crescute a angajaților.

La începutul lunii iunie, platforma atinsese un record de 42.000 de oferte de angajare, cel mai mare volum de locuri de muncă active din ultimii doi ani și jumătate. În plus, numărul de candidați contactați cu o ofertă de angajare a crescut cu peste 30% față de luna trecută.

Sursa foto: Dmitry Demidovich / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri