Nivelul de reducere a contributiilor sociale in 2008 este in analiza si va fi decis in functie de evaluarea impactului bugetar, neexistand garantii ca scaderea va fi de 6% asa cum anunta premierul
"Nu avem garantia ca vom atinge o reducere de 6%, pentru ca avem deja o reducere cu 4% realizata de actuala guvernare. Este posibil sa se constate ca reducerea cu 6% a contributiilor este greu de realizat, in conditiile in care 2% din bugetul de pensii se vor duce la fondurile private de pensii, ceea ce va crea o presiune pe acest buget", a declarat citat de NewsIn, ministrul muncii, Paul Pacuraru.

Ministrul a precizat ca decizia privind reducerea contributiilor pentru angajat sau pentru angajator se va lua in guvern, numai dupa ce Casa Nationala de Pensii, Inspectia Muncii si Comisia Nationala de Prognoza vor prezenta simulari de reducere a contributiilor si o analiza a efectelor bugetare ale acesteia. in opinia ministrului, diminuarea contributiilor ar trebui sa se faca pentru angajator pentru a contribui la crearea de noi locuri de munca.

Pozitia ministrului muncii este similara cu cea exprimata si de ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, care a declarat ca reducerea contributiilor sociale va fi de 4% pana la 6%, in 2008, in functie de impactul bugetar, dar este in dezacord cu anuntul premierului Tariceanu. Acesta afirma ca diminuarea CAS va fi cu 6% la angajati, in 2008, in scopul de a incuraja munca, economiile populatiei si investitiile. in prezent, contributiile sociale platite de angajat cumuleaza 17%, fiind de 9,5% pentru pensii, 1% pentru somaj si 6,5% pentru sanatate.

Finantele estimeaza ca, in cazul in care anul viitor contributiile sociale vor fi reduse cu 6%, insemnand cumulat o scadere de 4% la pensii si alta de 2% la sanatate, bugetul va pierde 5,2 miliarde lei. Efortul financiar al statului va fi in marit, in 2008, prin introducerea pilonului II de pensii care va diminua incasarile bugetare cu alte 674 milioane lei.

Premierul isi nuanteaza declaratiile

Premierul Tariceanu a declarat in raspuns ca ofera garantii pentru o reducere "importanta" a contributiilor sociale, chiar daca aceasta nu va fi de 6%, dupa ce ministrului muncii a declarat ca reducerea contributiilor cu 6% ar putea fi greu de realizat din cauza constrangerilor bugetare.

"Eu cand am anuntat (reducerea nivelului contributiilor sociale, in luna aprilie n.r.), am spus ca ceea ce ne dorim ar fi sa reducem contributiile cu pana la 6%. Deci am face un efort ca aceasta reducere sa fie cat mai importanta. Dar aceasta reducere trebuie, evident, serios fundamentata si cand vom avea toate elementele de fundamentare a deciziei vom anunta cat de mare e reducerea. in orice caz, va garantez ca vom avea o reducere de CAS importanta", a declarat Tariceanu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri