A mai ramas doar o saptamina pentru depunerea declaratiilor pentru impozitul pe venitul global. Romanii care au avut venituri din mai multe surse sau care si-au schimbat serviciul in 2004 trebuie sa depuna la posta declaratiile fiscale primite de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pina pe 16 mai. Plicurile cu declaratiile fiscale au inceput sa fie trimise contribuabililor inca de la sfirsitul lunii martie. Reprezentantii ANAF sustin ca, in 2005, s-au trimis circa 2,8 milioane de scrisori. Acestea contin formularele de declarare a impozitelor, o brosura cu indicatii privind modul de completare si un plic special care permite trimiterea declaratiilor in regim de recomandata, timbrul fiind platit de ANAF.

Majoritatea salariatilor ar trebui sa aiba deja acasa formularele declaratiilor fiscale trimise prin posta de ANAF. Este ultimul an in care mare parte a romanilor trebuie sa alerge la posta sau la Administratiile Financiare pentru a-si declara veniturile deoarece introducerea cotei unice de impozitare de anul acesta ar trebui sa reduca, cel putin partial, birocratia.

Spunem partial din cauza ca avocatii, medicii, cei care au cistiguri din drepturi de proprietate intelectuala sau din chirii vor fi nevoiti si in continuare sa-si declare singuri veniturile. Introducerea cotei unice de 16 la suta nu-i scapa de birocratie decit pe cei ale caror impozite sint retinute la sursa: pensionarii, angajatii si persoanele care cistiga din dobinzi si dividende.

Amenda de pina la un milion pentru intirziati


Romanii care nu-si depun declaratiile pe venit la posta sau la Administratiile Financiare pina pe 16 mai pierd dreptul de a-si reduce veniturile impozabile cu cheltuielile pentru amenajarea si asigurarea locuintei. La pierderea facilitatilor fiscale se adauga o amenda intre 100.000 si 1.000.000 lei. Daca aceasta va fi de 100.000, 500.000 lei sau 1.000.000 lei este greu de spus, pentru ca legea tace, lasind la latitudinea functionarilor sa stabileasca ce amezi trebuie sa plateasca cei care nu-si depun declaratiile la timp.

Amenzile le stabilim in functie de intirzieri - pentru ca persoanele care nu si-au depus declaratiile la timp nu scapa de obligatia de a le depune nici dupa ce Administratiile Financiare stabilesc declaratii din oficiu, explica reprezentantii Administratiei Financiare din Sectorul 4. Daca insa amenda este platita in 48 de ore de la primirea notificarii, romanii care nu au depus declaratiile la timp nu trebuie sa achite decit 50.000 lei.

Legea spune ca persoanele care nu depun declaratiile la timp vor primi notificari prin posta. Daca dupa 15 zile de la primirea notificarii contribuabilii tot nu-si depun declaratiile fiscale, atunci Administratiile Financiare vor stabili declaratiile din oficiu, pe baza veniturilor inregistrate in anii trecuti. Insa notificarile de intirziere vor fi trimise abia la sfirsitul lui iunie, pentru ca functionarii de la Finante se pling ca au foarte multe declaratii de centralizat si abia apoi pot stabili cine nu a depus declaratiile la timp.

Anul trecut, pina pe 31 mai, circa 92% din romani au trimis declaratiile la timp. In conditiile in care, in 2003, doar 87,5% din contribuabilii de la care autoritatile asteptau declaratii de avere le-au primit la timp. Reprezentantii ANAF afirma ca numarul celor care se supun legii in privinta declararii veniturilor este in crestere. Pe de-o parte, romanii au acces la mai multe informatii despre completarea declaratiilor, iar pe de alta, trimiterea declaratiilor prin posta a avut un cuvint greu de spus in reducerea cozilor de la Administratiile Financiare, care-i dezarmau in anii trecuti pe multi dintre contribuabili.

Trebuie sa depuneti declaratii daca:

-ati avut, pe linga contractul din cartea de munca, si alte colaborari

-v-ati schimbat serviciul

-ati obtinut venituri din chirii

-ati obtinut venituri din agricultura

-ati obtinut venituri ca avocati, medici, notari sau din prestarea altor meserii, fara sa lucrati pe norme de venit

Nu depuneti declaratii de venit daca:

-ati avut acelasi loc de munca pe parcursul anului 2004

-ati avut venituri din jocuri de noroc cu impunere finala la sursa

-ati avut venituri din dobinzi si investitii cu impunere finala la sursa

-ati avut venituri din activitati independente, dar lucrati pe baza normelor de venit.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri