Șeful Băncii Mondiale consideră că vom avea nevoie de mai mulți ani pentru a putea readuce sub control prețurile, care au parte de o creștere galopantă la nivel mondial, inclusiv în România, unde inflația a urcat la 14,5% în luna mai.

”Va fi nevoie de mai multe luni, poate chiar doi ani pentru a readuce inflația la un nivel scăzut”, a precizat David Malpass, președintele Băncii Mondiale.

Acesta precizează că inflația record și deficitul de mărfuri cheie precum petrolul, îngrășămintele și grâul va face ca, pentru unele țări, să fie ”foarte grea” evitarea recesiunii.

”O mare parte a lumii are probleme din cauza lipsei de îngrășăminte, ceea ce face ca deficitul în rândul culturilor să se resimtă pentru mai mulți ani”, adaugă Malpass, avertizând că deficitul de alimente poate duce la instabilitate în țările sărace.

În luna mai, inflația a ajuns la 8,6% în Statele Unite ale Americii, în timp ce în România s-a ridicat la 14,5%, ambele țări încercând să contracareze această creștere galopantă prin intermediul băncilor centrale, care au crescut dobânzile de politică monetară agresiv. Bancă Mondială se teme că dobânzile ridicate din economiile dezvoltate ar putea trage în jos economia mondială.

”Pentru revenirea din stagflația* anilor 70, a fost nevoie de creșteri abrupte ale dobânzilor de politică monetară din partea economiilor dezvoltate, proces ce a declanșat recesiunea la nivel global” preciza Banca Mondială într-un raport publicat în luna iunie, conform Fortune.com.

Află ce este stagflația din materialul pe care wall-street.ro l-a scris AICI.

”Lăsați băncile să împrumute mai mult(...) Ar putea să aducă mai mulți bani în lanțul de aprovizionare”, adaugă Malpass.

În acest moment, Banca Mondială nu consideră că Statele Unite ale Americii va intra în recesiune. Instituția estimează o creștere de 2,5% a Produsului Intern Brut pentru 2022 în ceea ce privește economia americană.

Sursa foto: Unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri