Începând din 30 iunie, atât Ucraina cât și Republica Moldova vor putea face schimburi comerciale de energie electrică cu statele UE. Ambele țări s-au deconectat în februarie de la rețeaua controlată de Rusia și s-au sincronizat la cea europeană.

ENTSO-E (Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport al Electricității) a anunțat că schimburile comerciale de electricitate cu Ucraina și Moldova vor putea demara pe 30 iunie. Condițiile tehnice au fost îndeplinite pentru prima fază, după sincronizarea cu rețeaua europeană - Continental European Power System.

Dacă totul va funcționa conform planificării, schimburile comerciale de energie electrică cu Ucraina și Moldova vor începe pe 30 iunie, pe interconexiunea dintre Ucraina şi România. Vor urma și alte interconexiuni - Ucraina-Slovacia, Ucraina-Ungaria şi Moldova-România.

Exportul de electricitate, limitat inițial la 100 MW

Capacitatea comercială totală va fi limitată în primă fază la 100 MW – circa 1,4% din producția zilnică a României. Pe de altă parte, până acum Ucraina exporta doar 320 MW, în Polonia și Moldova. Dar, după această primă etapă, valorile comercializate vor crește treptat, în urma evaluării impactului asupra stabilităţii şi securităţii sistemului energetic.

Transelectrica, operatorul reţelei de electricitatate din România, anunță că ”în perioada imediat următoare se va finaliza şi procesul de armonizare a detaliilor tehnice şi comerciale privind schimburile între România şi Republica Moldova”.

Ucraina ar putea deveni un mare exportator de electricitate în UE

Ucraina este un mare producător de electricitate, cu o capacitate instalată de peste 54 GW, înainte de izbucnirea invaziei rusești. O mare parte din aceasta este reprezentată de centralele nucleare – Ucraina este a treia țară din Europa la capacitate instalată a centralelor atomoelectrice, fiind depășită doar de Franța și de Rusia.

Experții ministerului Energiei de la Kiev estimează că țara ar putea obține 1,5 miliarde de euro până la sfârșitul anului din exporturi de energie electrică.

”Sincronizarea rețelelor energetice este, din punct de vedere tehnic probabil unul dintre cele mai complexe procese inventate vreodată de omenire. Poate dura ani, chiar decenii, ca o țară să se conecteze la un sistem”, declara recent Volodimir Kudrițki, CEO Ukrenergo, operatorul național de distribuție a energiei electrice din Ucraina. Însă invazia rusească a urgentat această operațiune, care a fost realizată în termen de luni, în loc de ani, cum se preconiza inițial.

Sistemele energetice moderne sunt concepute astfel încât să fie conectate la cele ale vecinilor și la rețele sincronizate, pentru a împărți riscurile și beneficiile, explică Kudrițki. Schimburile comerciale de electricitate sunt un proces foarte complex din punct de vedere tehnic, deoarece exportul de energie are tendința să destabilizeze rețeaua. De aceea și rolul de interconexiune al României este atât de important.

Sateliții lui Elon Musk au apărat rețeaua de electricitate ucraineană

Un rol foarte important a fost jucat și de Starlink, rețeaua de internet prin satelit al lui Elon Musk. 100 de astfel de dispozitive au fost instalate în sistemul energetic al Ucrainei și au fost decisive în respingerea atacurilor cibernetice rusești, care aveau ca scop destabilizarea rețelei de electricitate a Kievului.

La sfârșitul lunii februarie - începutul lunii martie, Elon Musk a anunțat că a activat în Ucraina sistemul Starlink, operat de Space X. Acesta se bazează pe antene de dimensiuni mici care se conectează la rețeaua Starlink, cu o viteză medie de download de 127,46 Mb/s și de upload de 16,73 Mb/s. În mod normal, antena costă 500 de dolari iar abonamentul lunar, 99 de dolari, dar momentan Musk l-a oferit gratis ucrainenilor.

Citește și: Cum îi ajută sateliții lui Elon Musk pe ucraineni să distrugă tancurile rusești

Cum ar putea schimba Ucraina regulile jocului

Potrivit lui Kudrițki, ”integrarea Ucrainei în piața europeană a energiei poate schimba regulile jocului și ar putea substitui exporturile rusești.” În plus, afirmă el, mixul energetic ucrainean este mai verde decât media europeană în acest moment și va crește nivelul de securitate energetică al țărilor vecine. Deja Ucraina acoperă 30% din nevoile de energie electrică ale Moldovei, reducând astfel dependența acesteia de Transnistria controlată de ruși. ”Dar potențialul e mai mare”, spune CEO-ul Ukrenergo.

Țările baltice vor fi și ele sincronizate cu Europa în 2025 - sau chiar mai devreme. În acest fel, susține Kudrițki, va scădea influența Rusiei pe piața energiei electrice și ar putea fi eliminată centrala nucleară Astraveț din Belarus. Aceasta a fost construită fără respectarea regulilor și procedurilor, la doar 40 km de capitala lituaniană Vilnius.

Sursa foto: Alexandru Boicu / Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri