La o săptămână după ce wall-street.ro a avertizat asupra faptului că România plănuiește să renunțe la cărbune în vreme ce alte țări europene revin la el, PSD a decis, după consultarea ”experților social-democrați”, că ordonanța în acest sens trebuie modificată.

Este vorba despre Ordonanța Guvernului României pusă în transparență decizională (poate fi consultată AICI) care prevede că toate centralele pe bază de cărbune din țara noastră vor fi închise ”definitiv și ireversibil” până în 2030. Ordonanța urma să intre în vigoare cel mai târziu pe 30 iunie 2022, angajamentul în acest sens fiind asumat prin PNRR. Practic, 31 decembrie 2030 ar fi urmat să fie ultima zi în care Sistemul Energetic Național să mai poată produce energie din cărbune.

La mai bine de o săptămână după ce wall-street.ro a scris despre faptul că, în contextul actual, renunțarea la cărbune este o strategie pe care multe state din UE se gândesc mai degrabă să o amâne decât să o aplice cât mai rapid posibil, PSD a anunțat modificarea Ordonanței.

Ordonanța de urgență va fi modificată

Potrivit comunicatului partidului ”în urma intervenției experților social-democrați Ministerul Energiei va modifica proiectul de ordonanță de urgență privind decarbonificarea sistemului energetic din România”. Trebuie precizat că ministrul Virgil Popescu reprezintă PNL.

Modificările vor viza următoarele două direcții: nu se închide nimic fără a se pune ceva în loc iar ce se închide nu se desființează, ci intră în conservare. Practic, nicio centrală pe bază de cărbune nu va fi închisă până când nu se pune în funcțiune o capacitate de producție echivalentă. Iar închiderea nu va fi definitivă, ci unitățile închise vor fi conservate și vor face parte din rezerva de capacitate a sistemului energetic din România.

Citește și: Ambasadorul Poloniei: Să imporți energie rusească înseamnă să cofinanțezi imperialismul Kremlinului

Totuși, chiar și cu modificările PSD, se pune și problema dacă, în contextul actualei crize energetice este sigură înlocuirea unei centrale pe bază de cărbune cu una de aceeași capacitate pe bază de energie eoliană sau solară – deoarece acestea depind de condițiile meteo.

Cât de important este cărbunele în producția de energie electrică a României

În clipa de față, aproape 20% din producția de energie electrică a României este bazată pe cărbune. Nu este cel mai mare procent din statele UE: Germania, de pildă, ajunge aproape la 25% iar Polonia, la 79%.

La sfârșitul lui 2021, România a închis deja definitiv și ireversibil capacități de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă de 1.695 MW. Anul acesta ar urma să mai iasă din sistem 660MW, iar până în 2025, încă 1.425 MW.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri