Investitiile straine directe atrase de Romania in primele doua luni ale acestui an au fost de 196 de milioane de euro, in scadere cu aproape 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa cum reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Potrivit BNR, in perioada ianuarie-februarie a anului trecut, investitiile straine directe au fost de 245 de milioane de euro.

Pe de alta parte, in perioada analizata, datele arata un sold negativ al investitiilor de portofoliu de 92 de milioane de euro. Anul trecut, in primele doua luni ale anului nivelul investitiilor de portofoliu a fost de 11 milioane de euro. Si Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) a raportat in perioada de referinta reducerea capitalului social subscris la firmele cu capital strain de la 323,6 milioane de euro la 157,69 milioane de euro.

Oficiul calculeaza investitiile straine dupa valoarea capitalului social subscris la firmele cu participare straina.

Datele ONRC arata insa o dublare in martie a capitalului social subscris la firmele cu participare straina, respectiv un nivel al investitiilor de 51,3 milioane de euro. In primele trei luni ale acestui an, volumul capitalului social subscris la firmele cu participare straina a ajuns la 192 de milioane de euro, in scadere cu 53% fata de perioada similara a anului trecut.

Cea mai mare scadere a investitiilor straine a fost consemnata in ianuarie acest an, cand ONRC a raportat un nivel de 83,49 milioane de euro, fata de 206,6 milioane de euro in aceeasi luna a anului trecut.
Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) a previzionat pentru acest an un volum al investitiilor straine directe de 3,1 miliarde de euro. BNR a anuntat, la inceputul anului, ca se asteapta in 2005 ca totalul investitiilor straine directe sa se situeze intre 2,3 si trei miliarde de euro, dupa ce anul trecut marile privatizari au ridicat valoarea investitiilor la peste patru miliarde de euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Producătorul de conserve Vascar a avut vânzări cu 300% mai mari în pandemie
Setari Cookie-uri