"Scaderea mai pronuntata a taxei pe valoarea adaugata in prima perioada a anului comparativ cu asteptarile initiale poate fi explicata si de scaderea cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (-2,2% in primele doua luni ale anului 2007 fata de o crestere cu 26,4% in perioada similara a anului precedent), in conditiile in care consumatorii finali si-au constituit stocuri de produse in perioada imediat precedenta accesului la UE", se precizeaza potrivit NewsIn, in evaluarea facuta de Ministerul Economiei si Finantelor.

Desi veniturile din taxa pe valoarea adaugata s-au redus cu 8,92% in primele patru luni ale anului, s-a constatat ca in aprilie a existat o "tendinta de recuperare, concretizata intr-o crestere nominala de 31,33% a incasarilor".

Incasarile din accize au cunoscut, de asemenea, o crestere de numai 4%, sub estimarile Finantelor, din cauza "influentei negative a cursului valutar si a scaderii productiei de tigari si a cifrei de afaceri aferente".

Citeste si:

Pe de alta parte, impozitul pe profit a avut o crestere, in primele patru luni, de circa 45% raportat la perioada similara a anului 2006. O majorare similara s-a inregistrat si in cazul impozitului pe venit datorita cresterii numarului de salariati si a salariului mediu brut. Totodata, veniturile bugetelor de pensii si de sanatate au fost mai mari cu circa 22%.

Potrivit analizei Ministerului Economiei si Finantelor, "pe ansamblu, in primele patru luni, nivelul realizat al veniturilor bugetului general consolidat s-a cifrat la 99,35% fata de program".