Indicele preturilor de consum (IPC), indicator care masoara inflatia, a urcat in aprilie cu 0,52% fata de martie, sustinut de o relativa stagnare a preturilor alimentelor, care au urcat cu 0,49%. Preturile produselor nealimentare a urcat cu 0,84% in aprilie fata de luna precedenta. Tarifele serviciilor au coborit aprilie cu 0,2%%, arata Institutul National de Statistica (INS).

Analistii anticipau o inflatie pentru luna aprilie cuprinsa intre 0,15 si 1,00% fata de martie, impulsionata de cresterea preturilor la energia electrica si a consumului mai mare de bunuri alimentare si nealimentare in perioada sarbatorilor pascale.

Inflatia anuala medie se tempereaza in aprilie pana la 5,1%, nivel inferior celui atins in luna precedenta de 5,4%, arata datele INS.

Citeste si:

"Cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni (mai 2006 – aprilie 2007) fata de precedentele 12 luni (mai 2005 – aprilie 2006) determinata pe baza IPC este de 5,1% pe total, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 5,2% pe total", arata INS.

Inflatia de baza, din care se scad preturile administrate si cele volatile, asa numita inflatie core, pe care banca centrala o considera un semnal pentru politica monetara, a urcat in aprilie cu 0,23%. in martie inflatia de baza a fost de 0,21% fata de luna precedenta.