Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene a avut un discurs în care a prezentat noi măsuri care vizează raționalizarea gazelor. În ultimele zile se vorbește despre un adoptarea iminentă a unui plan Comisiei Europene prin care statele membre vor fi obligate să își reducă consumul de gaze în vederea iernii 2022-2023. Planul Executivului european este ca fiecare stat membru al UE să aplice o reducere a consumului de gaze cu 15%.

„De la începutul anului am estimat încă 20 mw pentru energii regenerabile. Pentru a înlocui o parte din gazul consumat vrem să ne focusam pe energia verde. Avem 11 state care au activat un sistem de alarmă preventiv privind gazele. Unul a tras deja un semnal de alarmă, știm că trebuie să ne pregătim mai mult, pregătirea nu e suficientă. Trebuie să fim proactivi (...) Tebuie să ne pregătim pentru o întrerupe totală a gazului în Europa. Putem vedea o tăiere totală a gazului din Rusia, ceea ce va afecta întreaga UE, fiecare casă, fiecare afacere. Am învățat lecția noastră din pandemie, știm că dușmanul nostru e divizarea. Suntem mult mai puternici decât suma celor 27 de membri împreună”, a declarat Ursula von der Leyen.

Comsia Europeană a anunțat statele membre UE că este necesar să își reducă cu 15% consumul de gaze în rumătoarele opt luni, pentru a compensa scăderea livrărilor de gaze ale rușilor.

„Am făcut aceste calcule. Dacă economisim 15% din consum putem trece în mod sigur de această iarnă. Toate statele membre vor suferi conscintele acestei intreruiperi pe piața unică”, a mai spus Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Toţi consumatorii, administraţiile publice, gospodăriile, proprietarii de clădiri publice, furnizorii de energie şi industria pot şi ar trebui să ia măsuri pentru economisirea gazelor. Comisia va accelera, de asemenea, lucrările privind diversificarea aprovizionării, inclusiv achiziţionarea comună de gaze pentru a consolida posibilitatea UE de a-şi asigura livrări alternative de gaze.

Comisia propune un nou Regulament al Consiliului privind măsurile coordonate de reducere a cererii de gaze, pe baza articolului 122 din Tratat. Noul regulament va stabili ca obiectiv pentru toate statele membre să reducă cererea de gaze cu 15% între 1 august 2022 şi 31 martie 2023.

Statele membre ar trebui să-şi actualizeze planurile naţionale de urgenţă până la sfârşitul lunii septembrie, pentru a arăta cum intenţionează să atingă obiectivul de reducere a cererii de gaze, şi ar trebui să raporteze Comisiei în privinţa progreselor la fiecare două luni. Statele membre care solicită furnizarea solidară de gaze vor fi obligate să demonstreze măsurile pe care le-au luat pentru a reduce cererea pe plan intern.

Un alt pilon important al economisirii energiei este reducerea încălzirii şi a răcirii

Comisia îndeamnă toate statele membre să lanseze campanii de conştientizare a publicului pentru a promova reducerea consumului de încălzire şi răcire la scară largă şi să pună în aplicare "Comunicarea privind economisirea energiei" a UE, care conţine numeroase opţiuni pentru economisirea energiei pe termen scurt. Pentru a da un exemplu, statele membre ar putea impune o scădere direcţionată a încălzirii şi răcirii în clădirile administrate de autorităţile publice.

Planul de reducere a cererii va ajuta, de asemenea, statele membre să identifice şi să prioritizeze, în cadrul grupurilor lor de consumatori "neprotejaţi", cei mai importanţi clienţi sau instalaţii pe baza consideraţiilor economice generale şi a următoarelor criterii: criticitate societală - sectoare inclusiv sănătate, alimentaţie, siguranţă, securitate, rafinării şi apărare, precum şi furnizarea de servicii de mediu, lanţuri de aprovizionare transfrontaliere - sectoare sau industrii care furnizează bunuri şi servicii esenţiale pentru buna funcţionare a lanţurilor de aprovizionare ale UE, deteriorarea instalaţiilor - pentru a evita ca acestea să nu poată relua producţia fără întârzieri semnificative, reparaţii, aprobarea autorităţii de reglementare şi costuri, posibilităţile de reducere a gazelor şi înlocuirea produselor/componentelor - măsura în care industriile pot trece la componente/produse importate şi măsura în care cererea de produse sau componente poate fi satisfăcută prin importuri.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri