"Aceasta situatie ar putea duce la cresterea masurilor protectioniste Europa si in Statele ", spune profesorul Stéphane Garelli, directorul centrului mondial al competitivitatii de la IMD.
In raportul emis in luna mai a anului trecut institutul elvetian situa Romania pe locul 55 din 61 de tari evaluate, anunta NewsIn. Intre timp, statisticile anului 2006 au aratat ca Romania a atras investitii directe straine record de 9,1 miliarde de euro dupa ce statul a primit 2,2 miliarde de euro pentru vanzarea celei mai mari banci romanesti, Banca Comerciala Romana (BCR), catre banca austriaca Erste.
In ultima saptamana din martie, agentia de rating Fitch spunea ca deficitul mare nu a coborat competitivitatea Romaniei, deoarece dezechilibrul balantei de plati are ca sursa accelerarea importurilor, dar cresterea exporturilor a fost puternica. Fitch explica faptul ca in Romania, deficitul de cont curent a fost finantat in perioada 2000-2006 in proportie de 75% de investitii straine directe, ceea ce atenueaza ingrijorarile privind finantarea deficitelor. Datoria externa bruta in crestere, alimentata in mare parte de sectorul bancar, nu ingrijoreaza in cazul Romaniei, deoarece este similara cu a celorlalte tari cu rating "BBB".
Raportul World Competitiveness Yearbook indica pozitiile pe care se afla tarile lumii din punctul de vedere al competitivitatii in 2007 si arata, pentru prima oara care sunt posibilitatile acestor tari de a se apropia de performantele Statelor Unite ale Americii. SUA este liderul mondial din punctul de vedere al competitivitatii, urmata de Singapore si Hong Kong .
Institutul cu sediul in Lausanne stabileste un clasament al competitivitatii tarilor luand in calcul un set de 323 de criterii economice care evalueaza performatele economiile acestora, ale guvernelor si afacerilor, inclusiv starea infrastructurii.
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: