Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat guvernele europene să nu intervină în agravarea crizei energetice din regiune cu sprijin financiar amplu, spunând, în schimb, că greul prețurilor mai mari la energie ar trebui să fie suportat de consumatori, pentru a încuraja economisirea energiei și pentru a forța trecerea în masă la energia verde.

FMI a declarat că guvernele ar trebui să depună eforturi pentru a proteja gospodăriile cele mai vulnerabile cu sprijin direcționat, dar a remarcat că politicile existente menite să protejeze toți consumatorii de creșterea costurilor ar afecta economiile europene - multe deja în pragul unei recesiuni - și ar descuraja tranziția energetică.

“Guvernele nu pot împiedica scăderea veniturilor bugetare rezultată din șocul raporturilor comerciale. Acestea ar trebui să permită ca creșterea totală a costurilor combustibililor să fie pasată către utilizatorii finali pentru a încuraja economisirea energiei și renunțarea la combustibilii fosili”, a scris filiala europeană a FMI într-o postare pe blog.

Până acum, factorii de decizie europeni au introdus controale ample ale prețurilor, subvenții și reduceri de taxe pentru a atenua lovitura creșterii costurilor la energie, care s-au majorat pe tot continentul în urma războiului Rusiei din Ucraina și a unui deficit de aprovizionare.

FMI a avertizat însă că un sprijin masiv a fost o mutare greșită, costând unele guverne aproximativ 1,5% din produsul intern brut în acest an, continuând să umfle cererea și, prin urmare, prețurile.

„Suprimarea trecerii la prețurile de vânzare cu amănuntul întârzie pur și simplu ajustarea necesară la șocul energetic prin reducerea stimulentelor pentru gospodării și întreprinderi de a conserva energia și de a spori eficiența. Menține cererea globală de energie și prețurile mai ridicate decât ar fi altfel”, se arată în raport.

În schimb, FMI a spus că factorii de decizie ar trebui „să treacă în mod decisiv de la măsurile ample la politici de ajutor direcționate”, susținând în special gospodăriile mai sărace, care sunt cele mai vulnerabile la prețuri mai mari, dar care sunt cel mai puțin capabile să le facă față.

Compensarea completă a creșterii costului la energie pentru cele mai sărace 20% din gospodării ar costa guvernele o medie comparativ mai mică de 0,4% din PIB pentru întregul an 2022. A face acest lucru pentru cele mai săreace 40% gospodării ar costa 0,9%, au subliniat reprezentanții FMI.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri