Oficial, salariul mediu net se apropie de 4.000 de lei, în acest moment. Când vom ajunge însă să câștigăm, în mână, 1.000 de euro pe lună?

Potrivit estimărilor Comisiei Naţională de Strategie şi Prognoză, abia în 2025 se preconizează ca salariul mediu net să treacă puțin de 5.000 de lei în România (la ora actuală este de 3.977 de lei, adică aproximativ 819 euro). Însă, dat fiind că, potrivit estimărilor aceleiași instituții, euro va fi 5,13 lei în acel an, va trebui să mai așteptăm un pic pentru a câștiga efectiv 1.000 de euro în mână.

Practic, acest lucru se va întâmpla probabil abia în 2026, când salariul mediu net va ajunge la 5.370 de lei, iar euro va fi 5,18 lei. În același an, salariul mediu brut va fi de 8.505 lei, estimează Comisia de Prognoză, iar numărul de salariați va fi de circa 5,6 milioane (față de aproximativ 5,1 în prezent).

Ce țări europene au salarii mai mici ca România

În acest moment, dintre statele membre UE doar în Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia salariul mediu net este sub 1.000 de euro pe lună.

Citește și: Top 10 industrii cu cele mai mari salarii din România

Pe de altă parte, stăm mai bine decât Turcia, dar și decât Rusia, unde câștigul mediu net lunar era, înainte de declanșarea războiului, de numai 711 euro. În Republica Moldova și Ucraina, salariul mediu net este undeva între 400 și 300 de euro.

Cât de mult a crescut salariul mediu net în România

Evoluția României este totuși spectaculoasă, în condițiile în care, în urmă cu 20 de ani, potrivit INS, salariul mediu net era de 3.789.202 de lei vechi (378 RON) - adică de peste zece ori mai puțin ca în ziua de azi. E adevărat că și cursul leu/euro era diferit - a variat în cursul acelui an între 28.000 și 35.000 de lei pentru un euro.

Iar acum un deceniu, salariul mediu net abia depășea 1.500 de lei - în condițiile în care euro era în jur de 4,4 lei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri