Vicepreşedintele PSD Mihai Tudose a anunțat ce măsuri ar putea prevedea noua ordonantă privind piața energiei, care ar putea fi adoptată chiar în ședința de Guvern de la 1 septembrie, fără a mai fi pusă în transparență decizională și, se pare, fără consultări cu reprezentanți ai companiilor sau ai consumatorilor.

”Apare noţiunea de preţ de referinţă calculat pe o formulă complicată. O să v-o explice colegii din Guvern, după ce se adoptă ordonanţa, care are ca bază preţul de achiziţie, recunoaşterea unor investiţii şi o cotă de profit. Ceea ce depăşeşte acest preţ de referinţă, la vânzare, va intra într-un fond de solidaritate, într-un cont deschis la Ministerul Finanţelor, de unde se va plăti compensarea acordată consumatorului final, persoane fizice, persoane juridice”, a spus Mihai Tudose. El a precizat că vor exista și praguri ale compensării, raportate la consumurile din perioada anterioară.

Citește și: Surse: producătorii de energie ar putea fi supraimpozitați și mai mult. Ce se va întâmpla cu facturile

”Faţă de ceea ce se întâmplă astăzi, în care toată această gaură între furnizori şi consumator intră în buzunarele unor firme care nu fac decât să plimbe nişte hârtii, pentru că nu i-aţi văzut cu găletuşa cu curent în spate alergând după clienţi pe câmp, şi e plătită de stat cu sume imense, va fi recuperată tot de la ei din acele profituri nejustificate, dar este o taxă de solidaritate, fiindcă trebuie să fim solidari cu poporul român şi cu economia lui”, a spus Tudose.

Care va fi prețul compensat al energiei pentru consumatori casnici și non-casnici

„Banii vor fi folosiţi pentru a compensa preţul la consumatorul final. 0,68 la consumatorul casnic şi un leu pentru consumatorul economic. Aş spune că aceste lucruri au fost decise în coaliţie”, a conchis vicepreședintele PSD.

În acest moment, prețul final facturat al energiei electrice până la 31 martie 2023 este următorul

- maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienții casnici, dacă au avut în 2021 consum mediu lunar mai mic sau egal cu 100 KWh, de
- maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienții casnici, dacă au avut în 2021 un consum mediu lunar între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
- maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

De asemenea, spitalele, căminele de bătrâni și alte instituții sociale vor beneficia de prețuri complet compensate. Tudose a amenințat actorii din piața de energie și cu amenzi dacă nu predau în termen de o lună documentele pentru decontare

Acesta a adăugat că va exista, prin ordonanţă, obligativitatea pentru companiile din distribuţie şi furnizare de a înmagazina gaze prin contracte cu firme specializate.

Tudose îl atacă pe Virgil Popescu

Tudose l-a atacat și pe actualul ministru al Energiei. ”Eu îmi menţin opinia că mare parte din haosul de astăzi i se datorează. El a avut o strategie, eu nu contest că fiecare om poate să aibă o idee, am înţeles. Domnia sa a aplicat ideea lui, a convins de ce e responsabil de ideea lui, rezultatele nu sunt cele scontate", a răspuns Tudose la întrebarea dacă Virgil Popescu va putea să gestioneze situaţia complicată care se anunţă pentru iarna viitoare.

Întrebat dacă se impune remanierea ministrului liberal Virgil Popescu, Tudose a spus că "este problema domnului prim ministru", precizând că punctul său de vedere este, aşa cum a mai spus, "da, se impunea remanierea".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri