Noul sistem de impozitare a clădirilor, introdus în modificările Codului Fiscal, ar putea intra în vigoare abia din 2024. Amânarea a fost cerută chiar de primari, cei care ar urma să beneficieze de potențiala majorare a dărilor locale.

Mai precis, Asociaţia Municipiilor, condusă de Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca, i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să amâne intrarea în vigoare a noii metode de calcul a impozitului pe clădiri. Aceasta trebuia să fie aplicată de la 1 ianuarie 2023.

Citește și: Cum se modifică impozitul pe clădiri din 2023 după publicarea OG 16/2022

”Am prezentat primului ministru dificultăţile implementării actualului Cod Fiscal, aşa cum este el, legate de existenţa a două acte normative care au fost aprobate concomitent, dar fără să se coreleze şi detaliile de implementare a prevederilor noului Cod Fiscal în teren. Am obţinut angajamentul premierului că se va amâna intrarea în vigoare a Codului Fiscal, până când acest acte normative se vor pune în acord şi mecanismele de punere în practică a prevederilor vor fi clarificate, [...] cu un an de zile cel puţin”, a declarat Boc, potrivit Radio România Actualități.

Premierul Ciucă a confirmat apoi că există o discuție în acest sens în coaliția de guvernare. ”Mecanismul este cât se poate de complicat și nu există timpul necesar pentru corelarea între normele prevăzute în grilele notariale și cele ale administrației locale. Am preluat propunerea și a rămas ca împreună cu colegii din coaliție să analizăm și în funcție de decizia luată în coaliție să prorogăm termenul”, a spus șeful Guvernului.

Noile reglementări prevăd calculul impozitului pe proprietate pe baza studiilor de piață ale notarilor, dar nu e clar dacă e vorba de cele folosite în 2022 sau cele ce vor fi realizate pentru 2023. Această metodă ar duce, teoretic, la creșterea impozitelor în orașele mari, dar la scăderea lor în cele mici.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri