Guvernul a prezentat modul în care va fi modificată ordonanța privind piața energiei. Una dintre cele mai importante modificări este introducerea unei taxe de solidaritate pe tot lanțul de producție al energiei electrice. De asemenea, decontarea pierderilor furnizorilor se va face doar până la un anumit palier de preț.

Conform textului prezentat de Guvern, ”Începând cu data de 1 septembrie 2022, pe perioada de aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro plătesc o contribuție de solidaritate, stabilită în conformitate cu prevederile metodologiilor prevăzute în anexa nr.6 și anexa 6.1”.

Anexele nu au fost încă publicate.

”Faţă de ceea ce se întâmplă astăzi, în care toată această gaură între furnizori şi consumator intră în buzunarele unor firme care nu fac decât să plimbe nişte hârtii, pentru că nu i-aţi văzut cu găletuşa cu curent în spate alergând după clienţi pe câmp, şi e plătită de stat cu sume imense, va fi recuperată tot de la ei din acele profituri nejustificate, dar este o taxă de solidaritate, fiindcă trebuie să fim solidari cu poporul român şi cu economia lui”, spunea acum câteva zile vicepreședintele PSD Mihai Tudose.

Se plafonează prețul energiei decontate de stat

O altă prevedere foarte importantă, în acest caz pentru furnizori, este cea conform căreia ”Valoarea maximă a prețului mediu ponderat al energiei electrice, la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat pentru furnizorii de energie electrică este de 1300 lei/Mwh.”

Citește și: Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Cât vom plăti de la 1 septembrie

Ce înseamnă acest lucru? Până acum, furnizorii puteau cere statului diferența între prețul energiei cumpărate din piață și prețul plafonat la care o vindeau clienților indiferent de valoarea acestei diferențe. De acum, însă, dacă cumpără energie din piață la peste 1.300 lei/MWh (preț atins pe piața spot încă din octombrie anul trecut), statul nu le va deconta diferența decât până la nivelul de 1.300 de lei MWh.

Textul complet al ordonanței, AICI.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri