Noile măsuri adoptate de autorități privind piața energiei și gazelor agravează criza din domeniu și chiar încalcă prevederi constituționale, afirmă ACUE (Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie).

Potrivit comunicatului ACUE, modificările ordonanței de urgență privind energia și gazele ”vor duce la deteriorarea semnificativă a situației financiare a operatorilor economici din zona de furnizare și distributie a energiei, întrucât le impune pierderi financiare și economice semnificative, nerecunoscute prin modalitatea de rambursare sau în tariful de distribuție.”

Citește și: Noua ordonanță de urgență privind energia și gazele, explicată. Cum se schimbă plafonarea, ce taxe noi apar

Printre problemele identificate: stabilirea prețului mediu de decontare pentru furnizorii de energie electrică este o prevedere neconstituțională, contrară legislației europene și naționale; implementarea noilor măsuri nu se poate face de pe o zi pe alta, ci numai după un interval de minimum 30 de zile; nu există studiu de impact bugetar pentru prelungirea schemei de sprijin până la 31 august 2023.

Prețul mediu de decontare a energiei electrice a fost stabilit netransparent și sub prețurile din piață, afirmă ACUE. ”Autoritățile au vizibilitate totală în ceea ce privește evoluția prețurilor pe piața angro de energie electrică, dar nu au arătat niciun calcul care să susțină valorile incluse în noile reglementări. Realitatea este cu totul alta, iar autoritățile știu care este nivelul de preț la care s-au făcut deja achiziții”. ACUE afirmă că aceasta e o decizie cinică, care arată lipsă de considerație față de mediul de afaceri.

Mecanismele de control, afirmă ACUE, trebuie să fie în limitele constituționale, aliniate cu legislația din domeniul energetic și calibrate în funcție de rolul și provocările fiecărui sector. În scenariul actual, unii furnizori de energie vor ajunge în imposibilitatea de a-și îndeplini obligațiile de serviciu public. În acest caz, clienții lor nu vor putea fi preluați de alți operatori, deoarece toți vor avea o situație financiară precară iar lipsa lichidităților nu le va permite achiziții suplimentare de energie electrică.

Citește și: Ministrul Virgil Popescu apără noua ordonanță privind energia și gazele

Pentru activitatea de distribuție de energie, soluțiile adoptate vin cu o întârziere de 6 luni și adresează parțial situația critică în care au ajuns operatorii de distribuție, afirmă ACUE. Nu este propusă nicio soluție imediată pentru asigurarea energiei necesare funcționării rețelelor de distribuție.

Ca urmare, ACUE solicită o revizuire a noilor modificări pentru a se evita blocajul total al pieței și discontinutăți în alimentarea cu energie a clienților. ”Situația este critică, mult prea serioasă și afectează în mod direct continuitatea serviciilor de furnizare și distribuție.”

Sursa foto: pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri