O modificare a ordonanței 196/2005, despre care wall-street.ro a scris recent, ar putea duce la scumpiri semnificative ale electrocasnicelor.

Practic, printre modificările propuse în proiectul recent publicat (care poate fi consultat AICI) apar și o serie de sancțiuni (denumite ”contribuții”) impuse Organizațiilor de Transfer de Responsabilitate (OTR). Acestea sunt responsabile cu colectarea deșeurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) din piață. Or, afirmă reprezentanții OTR-urilor, singura soluție pentru ca firmele din domeniu să nu falimenteze în urma adoptării modificărilor va fi ca aceste penalități să se reflecta practic în costul electrocasnicelor pe care le cumpărăm.

De ce? Atunci când cumpărăm un frigider, o mașină de spălat sau un televizor, plătim și ”timbrul verde”, care acoperă costurile de colectare, reutilizare, reciclare, valorificare si eliminare nepoluantă a DEEE (adică a deșeurilor care vor rezulta în momentul în care dispozitivul pe care l-am cumpărat va ieși din uz). Altfel spus, plătim costurile OTR-urilor. Or aceste costuri vor crește din cauza sancțiunilor prevăzute în modificările la ordonanța 196/2005 și automat și electrocasnicele se vor scumpi.

De pildă, pentru un frigider, taxa de timbru verde s-ar putea majora de 7 ori, spun reprezentanții OTR. Astfel, un frigider care costă acum 1.000 de lei, va ajunge la 1.350 de lei. În cazul televizoarelor, taxa de timbru verde este de 5,5 lei, dar ar putea crește de până la zece ori.

Mecanismul din spatele acestei potențiale scumpiri

Orice producător de echipamente electrice și electronice, înainte de a le pune spre vânzare, trebuie sa incheie un contract cu un OTR. Organizația de Transfer de Responsabilitate se va asigura că va ridica din piață, spre reciclare, o anumită cotă parte din echipamentele electrice și electronice (DEEE) ieșite din uz, scoase pe piață de acel producător în ultimii 3 ani.

Dacă până acum cota era de 45%, ea a fost crescută la 65% din toată cantitatea de echipamente electrice și electronice (în tone), din ultimii 3 ani. Problema este că în România nu există capacitate de colectare pentru un astfel de volum iar echipamentele sunt oricum folosite pentru perioade mai lungi decât în țările occidentale. Ca urmare, pe un interval de 3 ani nu se aruncă mai mult de 35%, arată calculele făcute de Organizațiile de Transfer de Responsabilitate.

De altfel, nivelul de 65%, care a fost stabilit la nivel european, nu poate fi atins nu doar de România, ci de 24 din statele membre ale Uniunii - nici măcar de Suedia, unde a fost creat acest sistem. Ca urmare, Comisia Europeană discută acum varianta de a modifica mecanismul de calcul, pentru a-l face mai adaptat la realitățile pieții.

Sancțiuni cât 70% din veniturile industriei de colectare DEE

În ciuda acestui context, prin modificările la ordonanța 196/2005, Administrația Fondului de Mediu intenționează să impună o ”contribuție” de 4 lei/kg pentru toate OTR-urile care nu ating acest prag. Or, la nivelul anului 2021, conform țintelor de colectare, au rămas de strâns din piață 58.000 de tone DEEE, arată calculele făcute de reprezentanții acestei industrii. La o penalitate de 4 lei/kg, ar rezulta o ”contribuție” de 47 de milioane de euro.

Totalul de mai sus reprezintă 70% din veniturile industriei de colectare DEE a cărei valoare, în 2021, a fost de 67 de milioane de dolari. Ca urmare, pentru a evita falimentul, singura soluție pentru OTR-uri va fi să majoreze timbrul verde – ceea ce va duce la scumpiri. Trebuie menționat că, prin noile modificări ale OUG 196/2005, se renunță si la penalitatea pentru fraudă, iar astfel creează astfel un vid legislativ ce poate da naștere unor practici ilegale.

Ce soluție propun companiile din domeniul colectării

„Toate aceste modificări ale OUG 196/2005 sunt haotice, făcute fără consultarea specialiștilor din domeniu, a celor implicați în domeniul colectării și reciclării. OTR-urile fie vor intra în insolvență din cauza amenzilor uriase, nejustificate, fie vor mări de până la 10 ori taxa de timbru verde, fapt ce se va reflecta în prețul de la raft al produselor. Ca să-și plătească amenzile, ele vor fi nevoie să-și măreasca taxele de colectare, iar producatorii vor majora și ei prețul produselor pentru a nu ieși pe minus. Tot cetățenii sunt cei care vor avea de suferit. În plus, nu avem nicio certitudine că banii din amenzi, ce ajung la bugetul statului, nu vor avea alte destinații decât reciclarea. Noi nu avem fabrici de reciclare suficiente pe teritoriul țării, nu se sprijină deloc această industrie. AFM nu a construit nicio fabrică de reciclare. Din contră, se încearca cu disperare aducerea de bani la bugetul de stat, pe orice cale. În timp ce OTR-urile vor dispărea, populația va plăti mai mult pe electrocasnice și ne vom îngropa, cu timpul, în deșeuri de echipamente electrice și electronice, ce nu vor mai fi colectate spre reciclare”, afirmă un reprezentant al industriei de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

O solutie în acest sens propusă de companiile din domeniu ar fi adoptarea unui mod realist de calcul al țintelor minime de colectare, cu o formulă de 85% din totalul DEEE-urilor generate de piață. Mai mult, aplicarea țintelor minime de colectare trebuie sa fie diferită pentru fiecare categorie de DEEE - raportată la durata lor de viață. În cazul panourilor fotovoltaice, spre exemplu, durata de viață este de aproximativ 25 de ani dar ele sunt calculate în prezent ca și cum ar deveni deșeuri după doar 3 ani de folosință. Un alt exemplu: frigiderele devin DEEE-uri după o durată de viață medie de 7 ani, nu după 3 ani.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri