Pretul energiei electrice ar putea ramane nemodificat in acest an, pentru ca, potrivit prognozelor, 2007 nu va fi un an secetos, a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
"Inflatia a crescut in aprilie, din cauza cresterilor preturilor energiei electrice, dar din luna mai nu va fi cazul sa mai scumpim energia la producatori", a spus Vosganian. Ministrul a adaugat ca dupa ce le-a cerut producatorilor de electricitate ca sa treaca pe la el daca vor sa creasca preturile, niciunul dintre acestia nu i-a facut vreo vizita sa-l anunte despre o astfel de intentie, informeaza NewsIn.

Potrivit oficialului, in cazul unui an secetos productia de energie trebuie sa se bazeze pe resursele de carbune sau gaze, ceea ce ar duce la cresterea preturilor la electricitate si ar putea determina si probleme cu balanta comerciala. "Nu este cazul sa ajungem la aceasta situatie in 2007, care va fi un an normal", a punctat Vosganian.

Ministrul a mai aratat ca este necesara amenajarea Dunarii la Cernavoda, astfel incat sa nu fie pus in pericol mecanismul de racire a reactoarelor. "Concret, trebuie sa facem un baraj pe bratul Dunarii de la Cernavoda, baraj care trebuie finalizat pana la intrarea in functiune a reactorului doi", a mai afirmat Vosganian.

Ultima scumpire a electricitatii a avut loc la 1 aprilie, cand pretul acesteia a crescut in medie cu 3,9%.

O parte a sistemului energetic ar putea fi inchisa, daca nu i se sterg datoriile

O parte a sistemului energetic va fi inchisa, daca nu se sterg datoriile celor 34 de companii, a avertizat ministrul economiei si finantelor.

"Stergerea datoriilor celor 34 de companii nu este o masura populista si se repara o greseala facuta in sistemul energetic inainte de 2000 cand energia a fost vanduta la un pret sub costurile de productie", a spus Vosganian. Potrivit ministrului economiei si finantelor, daca aceste datorii nu se sterg, de exemplu Nuclearelectrica nu va mai putea atrage investitii pentru constructia reactoarelor trei si patru de la Cernavoda.

De asemenea, oficialul Ministerului Economiei si Finantelor a adaugat ca nici complexele energetice nu vor putea fi scoase la privatizare, daca nu li se sterg datoriile acumulate la bugetul de stat. Potrivit fostului ministru al finantelor, Sebastian Vladescu, datoriilor totale ale celor 34 de societati se ridica la aproximativ doua miliarde de euro.

Dupa data aderarii, masurile de ajutor de stat, printre care si stergerea datoriilor, trebuie notificate Comisiei Europene, singura institutie care poate autoriza ajutorul de stat in statele membre.

Ordonanta de urgenta 128/2006 pentru stergerea datoriilor acumulate pana la 31 decembrie 2005 de catre 34 de companii de stat din sectorul energetic, transporturi si utilitati publice a fost aprobata de catre Guvern pe 21 decembrie 2006.

Raportul Comisiei Europene din septembrie 2006 a criticat Guvernul de la Bucuresti pentru reluarea practicii de a anula datoriile companiilor de stat catre buget. Raportul a dat ca exemplu intentia de la acel moment a Executivului de a sterge datoriile la bugetul de stat acumulate de producatorul de energie electrica si termica Termoelectrica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri