Domnia legii nu mai este o problemă majoră la care investitorii străini ar trebui să se uite îngijorați atunci când se gândesc să vină în România, consideră ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble. Acesta subliniază că problema era una ”activă” în timpul mandatului fostului lider PSD Liviu Dragnea.

”Problema statului de drept a fost una relativă în România, a fost o problemă politică, a atras atenția internațională și până la finalul regimului Dragnea era o problemă activă. Acum lucrurile se îmbunătățesc. Fundamental, problema statului de drept nu mai este o chestiune majoră de care investitorii străini ar trebui să fie îngrijorați”, a declarat Andrew Noble, în cadrul unei întâlniri cu investitorii organizată de Fondul Proprietatea (FP).

Nu mulți se așteptau în 2021 să mai vorbim peste un an de actuala alianță de guvernale, dar iată că acum vedem o stabilitate politică.

În 2019, după alegerile europarlamentare caracterizate de o ieșire masivă la vot și la o zi după condamnarea lui Liviu Dragnea, ambasadorul a felicitat România menționând că instituțiile de stat funcționează și că spiritul civic este mai puternic ca niciodată.

”Nu mulți se așteptau în 2021 să mai vorbim peste un an de actuala alianță de guvernale, dar iată că acum vedem o stabilitate politică. Este de remarcat că PNL-PSD-UDMR au putut trece peste propria istorie și au putut coordona bine alianța de guvernare. Stabilitatea politică este un concept relativ. Sunt aici de 4 ani, timp în care România a avut 4 premieri. Pare mult, dar dacă ne gândim că în al treilea an al mandatului meu aveam deja 4 premieri, lucrurile încep să pară mai bune”, a spus Noble.

Dacă aș avea 12 secunde pentru a descrie România investitorilor străini care cred că este o economie ce eșuează, cu un mediu politic instabil, le-aș spune să vină aici și să se convingă singuri cum stau lucrurile. Dacă vă veți întâlni cu oamenii, veți vedea că în realitate lucrurile merg.

Referitor la corupția din țară, ambasadorul a cerut investitorilor să nu confunde discuțiile despre corupție cu cazurile concrete de corupție, care sunt mai puține. ”Este dovedit că România face progrese la acest capitol. În anumite țări unde nu se vorbește la fel de mult despre corupție, nivelul corupției este în realitate mai ridicat; dacă ascunzi corupția și nu vorbești despre ea, nu înseamnă că nu există”, a spus Andrew Noble.

Birocrația este însă imposibil de evitat în România, fiind ”o problemă serioasă” menționează ambasadorul., care le-a recomandat investitorilor să aibă răbdare și să caute avocați și contabili buni când vin în țară.

”Dacă aș avea 12 secunde pentru a descrie România investitorilor străini care cred că este o economie ce eșuează, cu un mediu politic instabil, le-aș spune să vină aici și să se convingă singuri cum stau lucrurile. Dacă vă veți întâlni cu oamenii, veți vedea că în realitate lucrurile merg. Nu vă așteptați însă ca românii să aibă o părere bună despre ei înșiși sau despre politicieni. Este ceva ce britanicii și românii au în comun”, a concluzionat Andre Noble.

Sursa foto: Gov.uk

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri