Un eventual deficit bugetar prea mare, asociat cu cresterile salariale si cu sporul rapid al creditarii ar putea duce la ratarea tintei de inflatie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), de 4% pentru finalul acestui an, a spus potrivit NewsIn, prim viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu.

"Daca dam drumul la politica fiscala, pana la un deficit de 7%, plus salarii mari si credite, in special ipotecare, inflatia nu va mai fi de 4%, ci se va duce la alte cote", a spus Georgescu, in cadrul Forumului Financiar Sud-Est European. Prim viceguvernatorul BNR a avertizat ca in acest caz, dobanda de politica monetara, coborata in trei reprize in acest an de la 8,75% la 7,25%, ar putea fi din nou ridicata.

Daca deficitul bugetar, salariile si creditarea cresc prea mult, se schimba si celelalte echilibre din economia romaneasca, iar dobanzile bancilor, si asa peste media europeana, nu vor mai scadea, a mentionat Georgescu.

Banca centrala a revizuit in jos prognoza pentru inflatia de la finalul acestui an cu 0,9%, de la 4,6% in raportul din februarie asupra inflatiei la 3,7% la cel din mai, datorita reducerii mai rapide decat estimase a inflatiei din primele trei luni ale anului. Inflatia anuala a coborat la 3,66% in luna martie a acestui an, nivel minim al ultimilor 17 ani. tinta de inflatia a BNR pentru 2007 este de 4% plus sau minus 1%.