Ministrul Energiei dă asigurări că vom avea cu ce ne încălzi la iarnă, după ce CEO-ul celui mai mare furnizor de gaze din România a făcut o analiză realistă a situației, explicând de ce suntem dependenți de importuri.

”Avem deja 82,6% înmagazinat în depozitele de gaze, vrem să depășim 90%. Suntem pregătiți să avem surse alternative în caz că Rusia taie complet livrările de gaze”, a spus Virgil Popescu la Romanian International Gas Conference. Ministrul Energiei nu a vrut să dea mai multe detalii despre scenariile posibile în cazul în care vom avea un deficit de gaze la iarn, dar a avut discuții cu oficiali din Azarbaidjan, Georgia, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Ucraina și Moldova.

Cu o zi înainte, Eric Stab, CEO ENGIE Romania, avertiza că aprovizionarea cu gaze naturale a României în această iarnă este încă sub semnul incertitudinii. ”Deși este al doilea producător de gaze din UE, România a depins întotdeauna de importuri”, a explicat Eric Stab. Chiar dacă avem o nouă sursă de gaze, din Marea Neagră, aceasta va acoperi de fapt epuizarea resurselor on-shore – altfel spus, producția internă va rămâne constantă.

De ce Rusia a rămas singura noastră sursă pentru importurile de gaze

Practic, calculele prezentate de CEO-ul ENGIE Romania arată că singurul scenariu în care nu am avea nevoie de importuri ar fi cel al unei ierni ușoare, cu o cerere de 400 GWh/zi. De asemenea, nu avem alternative la importul de gaze rusești. ”Nu mai există niciun stimul ca un trader să trimită gaze în România. Au costuri mai mari decât marjele de profit permise de legislația actuală”, a spus Eric Stab.

O altă problemă este aceea că, la un consum anual de circa 13 miliarde de metri cubi, stocurile acoperă doar 25% din necesarul României. Estimările Transgaz arată că, ”la nivel național, statistic în ultimii 5 ani, raportul dintre volumul de gaze înmagazinat și consumul anual se situează în jurul valorii de 22%, la jumătatea clasamentului valorilor practicate în Europa.”

Cum între noiembrie 2022 și martie 2023 se estimează un consum de peste 7 miliarde de metri cubi, rezervele, chiar și la un grad de umplere de 100%, ar acoperi doar jumătate din acest consum.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri