Perioada de seceta prin care Romania trece deja va avea efecte negative in plan macroeconomic, reducerea PIB-ului, si scumpirea cerealelor si a carnii de porc fiind probabile
Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, a declarat ca daca previziunile privind seceta se adeveresc, agricultura isi va reduce aportul la PIB si vor exista presiuni asupra bugetului pentru sprijinirea sistemului de irigatii. "Prognozele nu sunt favorabile si daca se adeveresc, efectele asupra agriculturii vor fi dureroase. Agricultura isi va reduce aportul la PIB si, de asemenea, e posibil sa creasca importul de furaje pentru animale si sa creasca deficitul comercial", a spus citat de NewsIn, Decebal Traian Remes.

Acesta a precizat ca vor exista presiuni asupra bugetului, fie pentru sprijinul acordat sistemului de irigatii, fie pentru despagubiri pentru suprafetele calamitate. "Daca volumul despagubirilor este mare, este greu de crezut ca vom primi o suplimentare de la buget pentru alte probleme pe care le avem in minister. Ar fi dureros sa retraiesc ce am trait in 1999-2000 la Finante, cand, din cauza secetei, agricultura mi-a adus ceva procente in minus in PIB, in fiecare an", a spus ministrul agriculturii.

Potrivit lui Remes, in Romania exista o suprafata irigabila amenajata de 717.000 de hectare din care s-au contractat 357.000 de hectare si sunt irigate in prezent 35.000 de hectare. "Subliniez, in zonele unde se putea iriga si totusi nu s-a irigat nu voi acorda despagubiri. Refuzul de a apela la irigatii il voi trata cu refuzul de a plati despagubiri. in concluzie, nu voi declara calamitate indiferent de suprafata afectata, in zonele unde se putea iriga si oamenii au refuzat sa irige din diferite motive", a spus ministrul.

Pretul painii ar putea creste

Preturile cerealelor ar putea creste din cauza secetei cu care se confrunta Romania in acest an, fiind posibila chiar o suplimentare a necesarului de cereale cu produse din import, a declarat citat de NewsIn, directorul general al Agricover, Robert Arsene. "in conditiile secetei din acest an, ne-am putea confrunta cu nevoia suplimentarii necesarului de cereale cu produse din import, mai ales in cazul graului", a precizat Arsene.

Directorul general Agricover a adus drept argument faptul ca preturile au cunoscut deja o usoara crestere pe fondul secetei din ultima perioada. "Preturile pe bursa la seminte oleaginoase au crescut in uiltimele trei saptamani, ceea ce a creat o stare de nrevozitate din cauza stirilor contradictorii", a mai spus Robert Arsene.

In ceea ce priveste situatia la nivel national creata de seceta, Arsene a explicat ca zona Olteniei este cel mai mult afectata. De asemenea, acesta a mai aratat ca, pentru evitarea situatiilor critice, "Romania are nevoie de o strategie agricola ferma, cu bataie lunga".

In privinta irigatiilor, directorul general al Agricover a explicat ca probleme cu care se confrunta Romania sunt suprafetele mari de teren care nu au fost irigate, dar si lipsa de implicare a autoritatilor. "in judetul Ialomita, inca de acum patru luni am facut, impreuna cu fermierii de acolo, demersurile necesare, dar nici pana acum sistemul nu este functional", a mai spus Arsene.

Tariceanu: Seceta nu afecteaza doar agricultura, ci si rezervele de apa si energia

"Am discutat toate problemele care decurg din starea de seceta, care are consecinte serioase pentru agricultura. Aceste probleme nu afecteaza numai agricultura, asta este partea vizibila, vom avea probleme cu rezervele de apa, cu energia electrica, cu alimentarea cu apa a consumatorilor casnici si industriali. De aceea astazi am discutat o serie de masuri, mai ales in domeniul agriculturii pentru ca trebuie actionat cu maxima urgenta. in situatii exceptionale eu prefer sa iau masuri exceptionale, ceea ce am hotarat astazi se justifica prin aceasta prisma", a spus premierul Tariceanu.

In ceea ce priveste gestionare rezervelor de apa Tariceanu a spus ca in acest moment nu este nevoie de aplicarea unor masuri suplimentare de restrictie, ci numai de o buna gospodarire a resurselor. "in lacurile de acumulare rezervele variaza intre 71% si 82%, deci nu suntem intr-o situatie critica, dar trebuie luate masuri de prevenire", a spus Tariceanu.

Romania mai are stocuri de grau pentru o luna

Presedintele Rompan, Aurel Popescu, a declarat pentru NewsIn ca stocurile de grau existente in prezent sunt suficiente pentru o luna, dar nu este exclus ca pretul graului sa creasca din cauza secetei si a pastrarii graului in asteptarea cresterii pretului. "Teoretic, stocurile de grau ne ajung pana la recolta din vara, dar nu se stie ce se intampla dupa. Totul depinde de productia de grau pe care o vom realiza. Daca productia va fi mica, vom importa masiv din tari precum Ungaria, Rusia sau Franta. si in Ungaria exista probleme cauzate de seceta, dar nu atat de mari ca in cazul Romaniei", a spus Popescu.

Acesta a precizat ca Romania are stocuri de 320.000 de tone de grau, din care 170.000 de tone la mori, iar diferenta in tara. "Exista si varianta sa cresca pretul graului, in functie de suprafata afectata de seceta. in ipoteza ca nu vom realiza grau in vara, cel care mai are grau acum poate fi tentat sa vanda mai scump", a explicat Popescu.

Vicepresedintele Corpului Agronomic din Romania, Vasile Bacila, spune la randul sau ca productia de grau din acest an va fi diminuata cu pana la 60 % din cauza secetei. "Daca in mod normal putem estima o productie de 3.500 de kilograme de grau pentru un hectar, in acest an nu vom realiza mai mult de 1.000 de kilograme la hectar. Mai mult, in circa 11 judete, mai ales in sudul tarii, productia de grau nu va fi mai mare de 300 de kilograme la hectar", a spus Bacila. Potrivit lui acestuia, seceta din acest an va grabi recolta de grau cu doua-trei saptamani. "in cel mult 20 de zile ne asteptam sa inceapa campania de recoltare a graului, care va fi cu siguranta mai mic si de o calitate scazuta", a mentionat Bacila.

Acesta a precizat ca, la nivel national, sunt calamitate total circa 1,5 milioane de hectare de teren agricol, iar alte trei milioane de hectare sunt afectate in proportie de pana la 70 %, din cauza secetei. "Ministerul Agriculturii ar trebuie sa declare stare de calamitate in cel putin sapte judete, mai ales pentru cele din sudul tarii. Fermierii care si-au asigurat culturile, ar putea sa primeasca despagubiri de pana la 70 %, dar din nefericire doar 10-12 % dintre fermieri sunt asigurati", a mentionat Bacila.

Seceta afecteaza si pretul carnii de porc

In acelasi timp, preturile la carnea de porc vor creste pe fondul reducerii stocurilor de furaje, reducere cauzata de seceta cu care se confrunta Romania in acest an potrivit presedintelui Patronatului Crescatorilor de Porci, Gheorghe Caruz. "Preturile la carnea de porc se mentin in acest moment, dar vor creste cu siguranta, insa nu putem estima deocamdata nici ponderea acestei cresteri, nici orizontul de timp cand se va opera", a declarat pentru NeswIn, Caruz Potrivit acestuia, "situatia dezastruoasa cu care se confrunta Romania in acest moment va duce la compromiterea majoritatii culturilor de cereale si furaje".

Presedintele Cooperativei Muntenia, Mihai Lungu, a declarat la randul sau ca furajele reprezinta intre 50-70% din costurile de crestere a porcilor. "Deocamdata, desi greu, se mai gasesc furaje pe piata. in mod normal, cand incepe noua recolta, furajele se ieftinesc, dar anul acesta este posibil ca acest lucru sa nu se intample", a spus Lungu.

Prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) pentru lunile aprilie-septembrie 2007 indica ploi, in lunile mai si iunie, in zona de nord a tarii si seceta in sud. De asemenea, meteorologii anunta, o vara secetoasa, cu cantitati reduse de precipitatii incepand cu luna iulie si pana in octombrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri