Alinierea preturilor gazelor din produtia interna la cele din import se va realiza abia dupa 2030, cand gazele naturale vor putea fi achizitionate cu peste 430 de dolari pe mia de metri cubi, potrivit proiectului de strategie energetica elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF)
Potrivit documentului de politica energetica citat de NewsIn, previziunile Romgaz arata ca pana in 2015, pretul gazelor din productia interna se va dubla, ajungand de la 170 dolari pe mia de metri cubi, la 350 de dolari pe mia de metri cubi. De asemenea, pana in 2025, pretul gazelor autohtone va ajunge 395 dolari pe mia de metri cubi, urmand sa creasca la 425 de dolari pe mia de metri cubi in 2030.

Pe de alta parte, pretul gazelor din import va creste cu 30% pana in 2015, de la 290 de dolari pe mia de metri cubi in 2007, la 355 de dolari pe mia de metri cubi. in 2025, o mie de metri cubi de gaze naturale vor fi importate cu 400 de dolari, iar, pana in 2030, tariful gazelor achizitionate din import va creste la 430 de dolari pe mia de metri cubi.

Rezervele actuale de gaze naturale sunt estimate la 184,9 miliarde de metri cubi, se mai arata in strategia energetica. De asemenea, potrivit estimarilor fostei Autoritati de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale, productia interna de gaze naturale va scadea cu 23% pana in 2015, de la 10,4 miliarde de metri cubi, la 8 miliarde de metri cubi. In aceeasi perioada, importul de gaze naturale va creste cu 63%, de la 8,8 miliarde de metri cubi, la 14,4 miliarde de metri cubi.

MEF a finalizat, luni, proiectul strategiei energetice a Romaniei, urmand ca acesta sa fie dezbatut in guvern la mijlocul lunii iunie, dupa discutii prealabile cu patronatele, sindicatele si mediul academic, a declarat, ministrul de resort, Varujan Vosganian.

Prima sedinta a Comisiei pentru strategia energetica a avut loc la inceputul lunii februarie. Din aceasta comisie au facut parte reprezentanti ai ministerelor, ai autoritatilor de reglementare, partidelor politice, sindicatelor si patronatelor.

Ministrul economiei afirma, in urma cu aproximativ doua luni, ca strategia energetica romaneasca trebuie sa tina cont de cea europeana. in opinia oficialului, Romania va miza, in anii urmatori, pe cresterea productiei de energie electrica si pe imbunatatirea structurii surselor, adica pe majorarea productiei de energie hidro, din surse regenerabile si nucleare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri