Potrivit documentului de politica energetica citat de NewsIn, previziunile Romgaz arata ca pana in 2015, pretul gazelor din productia interna se va dubla, ajungand de la 170 dolari pe mia de metri cubi, la 350 de dolari pe mia de metri cubi. De asemenea, pana in 2025, pretul gazelor autohtone va ajunge 395 dolari pe mia de metri cubi, urmand sa creasca la 425 de dolari pe mia de metri cubi in 2030.

Pe de alta parte, pretul gazelor din import va creste cu 30% pana in 2015, de la 290 de dolari pe mia de metri cubi in 2007, la 355 de dolari pe mia de metri cubi. in 2025, o mie de metri cubi de gaze naturale vor fi importate cu 400 de dolari, iar, pana in 2030, tariful gazelor achizitionate din import va creste la 430 de dolari pe mia de metri cubi.

Rezervele actuale de gaze naturale sunt estimate la 184,9 miliarde de metri cubi, se mai arata in strategia energetica. De asemenea, potrivit estimarilor fostei Autoritati de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale, productia interna de gaze naturale va scadea cu 23% pana in 2015, de la 10,4 miliarde de metri cubi, la 8 miliarde de metri cubi. In aceeasi perioada, importul de gaze naturale va creste cu 63%, de la 8,8 miliarde de metri cubi, la 14,4 miliarde de metri cubi.

Citeste si:

MEF a finalizat, luni, proiectul strategiei energetice a Romaniei, urmand ca acesta sa fie dezbatut in guvern la mijlocul lunii iunie, dupa discutii prealabile cu patronatele, sindicatele si mediul academic, a declarat, ministrul de resort, Varujan Vosganian.

Prima sedinta a Comisiei pentru strategia energetica a avut loc la inceputul lunii februarie. Din aceasta comisie au facut parte reprezentanti ai ministerelor, ai autoritatilor de reglementare, partidelor politice, sindicatelor si patronatelor.

Ministrul economiei afirma, in urma cu aproximativ doua luni, ca strategia energetica romaneasca trebuie sa tina cont de cea europeana. in opinia oficialului, Romania va miza, in anii urmatori, pe cresterea productiei de energie electrica si pe imbunatatirea structurii surselor, adica pe majorarea productiei de energie hidro, din surse regenerabile si nucleare.