Semnalele de alarmă privind o criză economică globală majoră în anul 2023 se înmulțesc, în vreme ce prognoza privind țara noastră este sumbră, specialiștii fiind de părere că o recesiune tehnică nu va putea fi evitată anul viitor.

Ca și la precedenta criză financiară majoră, cea din anii 2008-2009, semnalele în acest sens se înmulțesc în special în Statele Unite ale Americii, unde un procent-record de 91% dintre executivii de top cred că o contracție financiară masivă este foarte probabilă, conform Business Insider.

Dintre aceștia, însă, doar o treime cred că o posibilă criză financiară va fi medie ca severitate și de scurtă durată, toți ceilalți așteptându-se ca, dimpotrivă, să fie vorba mai degrabă despre o contracție dură, care să le afecteze companiile semnificativ.

Mai concret, 80% dintre executivii chestionați cred că dezvoltarea financiară a companiilor pe care le conduc va fi afectată în următorii trei ani.

Cât privește situația din Europa, o analiză Goldman Sachs arată că, dacă probabilitatea unei recesiuni în Statele Unite ale Americii este de 30% în anul 2023, pe bătrânul continent șansele sunt de două ori mai mari.

În acest context, spune sursa citată, un număr de 400 de executivi americani de top incluși într-un studiu KPMG arată faptul că măsura concedierii unora dintre angajați va fi luată aproape sigur.

De asemenea, pentru a face față crizei economice, o treime dintre executivii de top la nivel global spun că vor reduce considerabil fondurile destinate standardelor de mediu, responsabilității sociale și guvernanței corporative (ESG).

Pe plan local, 40% dintre managerii companiilor româneşti se aşteaptă ca PIB-ul să scadă şi România să intre în recesiune.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri