Una dintre cauzele inflației este data de excesul de cerere de pe piață, însă, conform lui Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, acest lucru este „o prostie” în contextul actual al economiei românești. Acesta a declarat că efectul inflației actuale este dat de criza energetică.

Președintele Consiliului Fiscal a menționat faptul că trebuie demontată gândirea că inflația actuală a fost determinată te excesul de cerere.

„Să spui că inflația actuală este dată de excesul de cerere este o prostie. Șocul creat de creșterea prețurile la energie a produs inflația. Energia este costul tuturor costurilor, fără energie nu poți să trăiești, poate doar în peșteră”, a declarat Daniel Dăianu, în cadrul conferinței „Bugetul și fiscalitatea 2023”.

Acesta a adăugat că Guvernul României „nu poate să salveze pe toată lumea” și că cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă la momentul actual este să limiteze stricăciunile.

„Există un sindrom al economiilor de război. Băncile centrale înăspresc politicile monetare iar piețele devin mai strânse. Când apa se retrage, atunci vezi cine e în pielea goală. Avem firme de tip zombi care au probleme din finanțare, care vor avea și mai mari probleme de finanțare și pot intra în stare de insolvență”, a declarat Daniel Dăianu.

Acesta a subliniat faptul că încercările Guvernului de a mulțumi pe toată lumea sunt nerealiste. Cu toate că mesajul este unul nepopulist, Guvernul nu poate salva pe toată lumea.

„Nu poți să-i salvezi pe toți, trebuie să limitezi stricăciunile. Nu e o criză ce poate fi rezolvată în 6 luni, nici măcar 2 ani. Să vii cu un asemenea mesaj este greu pentru Guvern fiindcă acesta e ales să îi mulțumească pe toți”, a adăugat președintele Consiliului Fiscal.

România nu a fructificat resursele proprii de enrgie

Acesta a declarat anterior, într-un interviu wall-street.ro, că Europa se trezește la o „realitate foarte urâtă” și va face eforturi accelerate în încercarea de a reduce copios dependența energetică de Federația Rusă. Acest lucru ar fi însă foarte dificil pe termen scurt, în viziunea lui Daniel Dăianu.

România, spre deosebire de alte țări membre ale Uniunii Europene beneficiază de resurse proprii de energie, însă acest avantaj nu a fost fructificat prin decizii strategice.

„Că noi nu am avut inteligența economică și politică de a le valorifica, de a avea o securitate mai pronunțată, este o altă poveste. Sunt alte state ale UE într-o situație mult mai complicată. Astfel contează foarte mult ce măsuri se iau și se vor lua împreună cu SUA, în raport cu Rusia, fiindcă este o confruntare – dar nu un război fierbinte, în sensul unor confruntări militare, ceea ce ar fi o catastrofă”, spune Dăianu.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri