Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru 121 de investitii de mediu, a caror valoare totala este de peste 1,1 miliarde euro, aproximativ o treime din aceasta suma fiind asigurata printr-un imprumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, anunta Ministerul Mediului.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) remis NewsIn, Hotararea de Guvern adoptata in sedinta de miercuri vizeaza aprobarea indicatorilor economici pentru 121 de investitii prioritare de mediu. Valoarea totala a acestora este de 3,69 miliarde de lei, echivalentul a peste 1,1 miliarde de euro.

Ulterior aprobarii indicatorilor, procedura prevede stabilirea surselor de finantare si a perioadei de derulare a investitiilor. in acest sens, a fost demarata procedura de negociere a unui imprumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, in valoare de 298,5 milioane de euro, pentru finantarea partiala a lucrarilor.

Citeste si:

Planul acestor investitii prevede lucrari de aparare impotriva inundatiilor care vizeaza prevenirea efectelor distructive ale apelor mari, punerea in siguranta a obiectivelor economice deja existente, crearea de noi surse de apa, intensificarea furnizarii catre populatie si industrie a apei potabile si industriale, asigurarea apei potabile la parametrii corespunzatori normelor sanitare si de igiena publica si eliminarea pericolului de pierdere a vietilor omenesti.

Potrivit comunicatului, MMDD anticipeaza un impact socio-ecnomic major, prin amenajarea unitara a bazinelor hidrografice din Romania, prin adoptarea unui concept nou, adaptat la noile conditiihidrologice si meteorologice, dar si la cele din domeniul mediului, pe care Romania trebuie sa le respecte in calitate de stat membru al Uniunii Europene.