"Nu am primit nici un leu de nicaieri (in sedinta de Guvern de miercuri n.r.). Am mutat din cate buzunare are Ministerul Agriculturii dintr-o parte in alta. La rectificarea care urmeaza va trebui, pana in momentul de fata, ca Ministerul Finantelor sa imi dea cel putin 550 milioane lei pentru sprijinul pentru irigatii si pentru spatiile destinate centrelor locale", a declarat Remes, citat de NewsIn.

Ministrul a afirmat insa ca nu se va multumi cu aceasta suma si ca va cere, la rectificarea bugetara, de aproximativ trei ori mai mult. "Nu ma voi multumi cu atat pentru ca ministrul Varujan are obligatii fata de mine din perioada in care eram eu acolo si ma indruma dansul cat sa ii dau. Acum este el acolo si eu o sa ii cer undeva la 1,5 miliarde lei la rectificarea bugetara".

Guvernul a adoptat, miercuri, doua ordonante de urgenta si o hotarare pentru legiferarea masurilor decise, marti, in cadrul Comitetului pentru Situatii de Urgenta, pentru combaterea efectelor secetei. Astfel, subventia pentru irigatii va creste de la 3,9 milioane de lei vechi pe hectar la sapte milioane de lei (vechi) pe hectar, ajungand astfel la aproximativ 70% din costul total al irigatiilor. Agricultorii vor beneficia de un termen de gratie de 60 de zile pentru decontarea facturilor, in loc de 30 de zile, cat este in prezent, pentru a nu risca sa primeasca penalizari.

Citeste si:

Energia electrica pentru irigatii va fi furnizata de Hidroelectrica si Nuclearelectrica, care produc energie la cele mai scazute preturi. O alta masura consta in modificarea termenului de incheiere a contractelor multianuale de irigatii, de la 31 ianuarie, la 30 iunie 2007.

Pentru a extinde suprafata care poate fi irigata vor fi oferiti 320 de lei pe hectar - de la 91 de lei pe hectar - pentru mentinerea, intretinerea, reparatia si paza sistemelor de irigatii, suma totala alocata in acest scop fiind de 72 de milioane de lei noi.

Ministrul agriculturii a declarat marti ca efortul bugetar pentru finantarea masurilor anuntate este estimat la 293 de milioane de lei.