Secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice (NATO), Mircea Geoană, consideră că, în urma războiului din Ucraina, centrul strategic de greutate al Europei se va muta către Est, iar România va deveni o țară nu doar relevantă strategic, ci „kilometrul 0 al schimbării”, a declarat el în cadrul conferinței „Future of the Europe”.

Acesta a subliniat că România este în cel mai bun moment din istorie din punct de vedere economic, însă, cu toate acestea, nivelul sărăciei este încă ridicat.

„Paradoxul românesc: Din punct de vedere economic, România parcurge cea mai bună perioadă din istorie. Cu toate că avem a doua cea mai mare creștere economică din Europa, nivelul sărăciei este încă ridicat, țara devine mai șubredă și vulnerabilă pe interior”, a declarat acesta în cadrul conferinței organizată de consiliul de administrație al Băncii Naționale a României.

Mircea Geoană a adăugat că una dintre cele mai mari probleme ale României este proasta reputație pe care o are în afara țării.

„Nimic nu mă doare mai tare decât cum suntem priviți ca români. Cred că proasta reputație costă România cel mai mult”, a adăugat Secretarul general adjunct al NATO.

Investitorii pot vedea România ca pe un "portal" prin care pot fi accesate multiple regiuni şi pieţe, a declarat anterior secretarul general adjunct al NATO, în cadrul Forumului Economic România - SUA, notează Agerpres.

"Nu vă gândiţi la România, din perspectivă regională, ca la o piaţă locală neexplorată, ci ca la un portal european de 360 de grade: o naţiune dezvoltată care oferă acces la vasta piaţă UE, un loc ideal pentru începutul reconstrucţiei Ucrainei, o ancoră în această curajoasă naţiune, dar şi în Republica Moldova şi Georgia, în vest şi o platformă către Balcani, către Caucaz şi către regiunea extinsă a Orientului Mijlociu. Competiţia cu Rusia şi China are nevoie de o componentă puternică de investiţii economice. România nu ar trebui să fie doar sediul dumneavoastră local, ci sediul dumneavoastră multiregional", a spus secretarul general adjunct al NATO.

El a vorbit despre implicaţiile războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei

"Dacă i se ia Rusiei arma energiei şi sunt făcute investiţii într-o piaţă energetică nouă şi diversificată, vom avea multe de câştigat", a apreciat Geoană.

Mediul financiar european se confruntă cu probleme importante legate de inflație și o recesiune care pare din ce în ce mai reală. Criza financiară și dificultățile din cadrul zonei euro au dus la regândirea ipotezelor care stau la baza guvernanței zonei euro și a legăturilor dintre țările membre ale Uniunii Europene care au adoptat moneda euro și cele care nu au adoptat-o.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri