Criza energetică din Europa a forțat țările de pe bătrânul continent să-și facă rezerve. Acum, prețul este în scădere și luni, prețul spot al gazului din Olanda a ajuns sub 0, dar costurile pentru gaze se vor mări în perioada următoare.

Teama de o criză energetică amplă a impulsionat multe state să-și facă stocuri de gaze pentru a preveni eventualele efectve negative care ar rezulta dintr-o decizie a Rusiei de a stopa complet livrările de gaze către Europa. În prezent, majoritatea stocurilor de gaze de pe continent sunt pline și navele de transport cu gaze naturale lichefiate au umplut porturile până la refuz. În acest context, prețul de referință la nivel european pentru contractele de livrare pe termen scurt al gazului natural a scăzut cu 20% de joia trecută. Astfel, prețul este cu peste 70% sub maximul istoric înregistrat în luna august a acestui an.

Luni, prețurile spot pentru livrare într-o oră a gazelor olandeze au ajuns să atingă valori negative, scrie CNN. Motivul scăderii vertiginoase de prețuri este dat de o suprapopulare a ofertei pe piața de gaze din Europa, conform lui Tomas Marzec-Manser, șef pe analize pe sectorul gazelor la Independent Commodity Intelligence Services (ICIS). Această scădere a cotațiilor europene apare în urma creșterii masive a prețurilor la utilități pentru clienții finali. Ca o comparație, în România, luni 25 octombrie, prețul gazelor naturale cu livrare în aceeași zi a fost de 248 de lei, iar pentru livrare a doua azi, 345 de lei, conform Bursei Române de Mărfuri.

În plus, vremea neobișnuit de călduroasă pentru această perioadă a anului a contribuit și ea la scăderea prețurilor, consumul de gaze fiind la nivelul lunilor august-septembrie în țări ca Franța, Italia sau Spania. Massimo di Odoardo, Vice-președinte al cercetării pe gaze la Wood Mackenzie a subliniat că, chiar și în țări mai răcoroase, consumul a fost sub nivelul înregistrat în alți ani.

Uniunea Europeană a reacționat la rândul său la amenințările Rusiei de a opri fluxul de gaze către piețele europene, fapt dovedit de umplerea rezervelor de gaze care sunt, acum, pline în proporție de 94% - cu 14% peste ținta setată pentru luna noiembrie. Majoritatea gazelor naturale lichefiate au fost importate din Statele Unite și Qatar, iar navele cu această resursă continuă să vină. În total, circa 35 de vase se apropie de porturile din nord-vestul Europei și de pe peninsula iberică, valoarea combinată a încărcăturii ajungând la aproape două milioane de euro.

În ciuda scăderii din ultimele zile, prețul în acest moment este de 100 de euro/mWh și, deși nu se apropie de maximul istoric, este în continuare cu 126% mai mare decât era în octombrie 2021. Conform prognozelor Capital Economics, prețurile vor ajunge la circa 150 de euro/mWh până la finalul lui 2023.

Sursa foto: Unsplash.com/American Public Power Association

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri