Mircea Geoană a declarat că România parcurge cea mai bună perioadă din istorie, dar acest lucru este în discrepanță cu sărăcia din țară. El a spus, în cadrul conferinței „Future of the Europe”, că este îngrijorător faptul că imigranții nu vor să rămână în România.

Acesta a spus că punctul sensibil al României rămâne mediul rural, unde populația trăiește încă în sărăcie. Geoană a semnalat că România este țara din Uniunea Europeană unde discrepanța între urban și rural este cea mai pronunțată.

„Aproximativ 45% din populația țării se află în zonele rurale, unde sărăcia este cu 20 de puncte procentuale mai mare decât în zonele urbane. Această dualitate puternică este manifestată prin oportunități inegale și un acces inegal la piețe, fapt ce nu se mai întâmplă în niciuna dintre țările Uniunii Europene”, a spus secretarul general adjunct al NATO.

Citiți și: Geoană: România parcurge cea mai bună perioadă din istorie, dar devine mai șubredă și vulnerabilă pe interior din cauza sărăciei.

Paradoxul economiei românești: Țara cu cei mai săraci oameni are una din cele mai mari creșteri economice

El a semnalat faptul că indicatorii de dezvoltare umană, printre cei mai slabi în UE, umbresc evoluția României pe plan economic. Geoană a numit acest lucru „Paradoxul Românesc” și se conturează în efecte precum plecarea tinerilor din țară și tendința imigranților de a nu rămâne în țară.

„Ce folos că recuperăm teren faţă de media europeană, dacă indicatorii de dezvoltare umană rămân printre ultimii din Europa? Nu este de mirare că tinerii continuă să emigreze și elita intelectuală să aleagă alte țări. Ne bucurăm că imigranții din Orientul Mijlociu sau Africa nu aleg să rămână în România, însă cauzele acestei alegeri trebuie să ne dea de gândit faţă de orice viitoare politică legată de demografie şi atragere sau păstrare de forță de muncă. De aici, pe scurt, economia creşte, avem toate garanțiile de securitate, dar ţara devine mai șubredă şi vulnerabilă din interior. Putem numi aceasta situație Paradoxul Românesc”, a adăugat Geoană.

El a adăugat că România este la acest moment cel mai bine protejată în istoria țării, dar, cu toate acestea, avem un nivel crescut al vulnerabilității din cauza problemelor interne din țară.

„Prin NATO și UE, suntem mai protejați de riscuri de securitate din exterior decât oricând în istoria zbuciumată a națiunii. Și, totuși, suntem mai vulnerabili intern decât oricând în istorie”, a spus Geoană.

Războiul din Ucraina ne-a învățat că resursele n-au poliță de asigurare și că materiile prime fac politică.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO

Fostul participant în cursa la președinția României a spus că războiul din Ucraina a arătat întregii lumi efectul politic pe care îl au materiile prime.

„Războiul din Ucraina pune la îndoială lumea pe care a clădit-o Europa până acum. Invazia Rusiei ne-a schimbat așteptările și modul de viață. Chiar dacă problema creată de Putin dispare, rămân multe lucruri de făcut. Statele care promovează autoritarismul se aliază, iar China pare că amenință tot mai mult liniștea rațională a planetei. Conflictul din Ucraina ne-a învățat cum liniștea poate să dispară într-o după-amiază, că resursele n-au poliță de asigurare și că materiile prime au politică”, a adăugat Mircea Geoană.

Conform acestuia, războiul din Ucraina a conturat și mai mult o graniță între Europa Occidentală și cea de est, trasată de discrepanțele dezvoltării celor două.

„Să ne amintim cum arată o hartă a Europei pe care sunt plasate autostrăzile. În partea de Vest vedem o rețea densă formată din linii și bucle, în timp ce, în partea de Est abia vedem un capăt timid de sfoară. E o problemă de infrastructură care împarte lumea europeană în două: una asfaltată și iluminată, cealaltă încă desfundată și întunecată”, a declarat Geoană.

Citiți și: Când s-ar putea încheia războiul din Ucraina. Mircea Geoană: Sunt mulți factori care influențează situația de pe teren.

România trebuie să fie kilometrul 0 al schimbărilor

În dezvoltarea Europei post-război, România ocupă un loc important din punct de vedere economic. Conform secretarului general adjunct al NATO, România trebuie să fie borna de la care se măsoară fiecare pas al dezvoltării economice europene.

„Europa trebuie să construiască viitorul și să reconstruiască sustenabilitatea economică post-război. Unde este locul României în acest viitor? În centru acestuia. Trebuie să fim kilometrul 0 al schimbărilor, borna de la care se măsoară fiecare pas. România a acumulat multă frustrare: s-au făcut multe, dar s-a și tăcut destul”, a spus Geoană.

Mircea Geoană a adăugat că una dintre cele mai mari probleme ale României este proasta reputație pe care o are în afara țării.

„Nimic nu mă doare mai tare decât cum suntem priviți ca români. Cred că proasta reputație costă România cel mai mult. Vom continua să ne irosim potențialul și să ratăm cel mai bun moment din istoria națională a României. Ne vom face datoria față de generația copiilor noștri, cărora le-am promis că o să devenim o parte a Occidentului dezvoltat și vom privi, dacă nu facem ceva, cum eșuăm ca periferie a acestuia. Ar fi nu doar o ironie amară, ci un adevărat dezastru național”, a concluzionat secretarul general adjunct al NATO.

Citiți și: Stoltenberg: România este un aliat foarte valoros, iar NATO este pregătită să o apere.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri