Guvernul a alocat 182,93 milioane de lei pentru sprijinirea sectorului vegetal si a aprobat masurile pentru combaterea efectelor secetei, in sedinta de miercuri, se arata intr-un comunicat al Guvernului, potrivit NewsIn.

Guvernul a alocat suma de 182,93 milioane de lei drept ajutor financiar pentru sectorul vegetal, pentru cultivarea legumelor si a fructelor, pentru plante medicinale, cartofi, tutun sau hamei, precum si pentru plantatii pomicole si viticole.

De asemenea, Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri masurile de limitare a pagubelor produse de seceta. Astfel, subventia pentru irigatii va creste de la 3,9 milioane lei vechi/ ha la 7 milioane de lei (vechi) /ha si de ajutor vor beneficia si utilizatorii individuali, nu numai asociatiile de utilizatori.

Mai mult, contractele pentru irigatii pot fi incheiate pana la sfarsitul lunii iunie, iar fermierii vor putea sa opteze pentru contracte multianuale de irigatii.

Citeste si:

Masurile au fost luate de Guvern in conditiile in care din totalul de 257 de organizatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatiii, numai 173 au incheiat contracte de irigatii pana la 31 ianuarie 2007, pentru o suprafata de 281.000 de hectare.

Ministrul agriculturii, Remes, a anuntat miercuri ca ca cei care iriga vor beneficia de curent ieftin de la Hidroelectrica si de la Nuclearelectrica timp de trei luni pe an, promisiunea fiind facuta in sedinta de Guvern de ministrul economiei, Varujan Vosganian.

"Domnul Varujan Vosganian a anuntat ca a luat legatura cu Nuclearelectrica si cu Hidroelectrica si pentru cate trei luni in fiecare an, atata timp cat de domnia sa va depinde acest lucru, irigatiile pentru agricultura vor beneficia de surse de curent ieftin", a declarat Remes.