Companiile din domeniul energiei solare vorbesc de o adevărată explozie a proiectelor fotovoltaice în următorii ani – dar și de obstacole majore în calea exploatării acestui potențial.

”Mai greu cu implementarea. Nu vin investițiile, nu vin banii. Potențialul României e foarte mare, se vorbește despre 18.000 MW. Bine ar fi să construim măcar o treime”, a afirmat Florin Mutu, Project Manager Astronergy Solar România, în cadrul Solar Energy Bucharest Summit. Astroenergy este deja lider piață în Bulgaria iar în România are o cotă de piață de 8%.

La ora actuală, toată puterea instalată în capacități de producție a energiei electrice în România este de 18.309 MW, conform datelor ANRE.

Dar, a explicat Florin Mutu pentru wall-street.ro, acesta este doar nivelul discuției în piață. /Realist vorbind, din cauza diferitelor obstacole, e puțin probabil ca nivelul capacităților solare noi date în folosință în fiecare an să treacă de 300-500 MW.

Care sunt obstacolele pentru proiectele fotovoltaice din România

Din punct de vedere tehnic, lipsa invertoarelor este principalul blocaj în acest moment nu doar în România, ci în toată în Europa, spun reprezentanții companiei, care va deschide un centru pentru invertoare CHINT la Ruse și va aduce invertoare cu o putere totală de circa 60 MW.

Esențiale acum sunt ”o legislație clară și investiții în rețeaua de transport. Fără acestea două, nu putem accesa piața așa cum ne dorim”, a afirmat și Sergiu Bazarciuc, cofondator și Director Operațiuni (COO) Simtel.

Citește și: ANRE: România va ajunge la 30.000 de prosumatori anul acesta. În 2019 erau de 100 de ori mai puțini

”Devine din ce în ce mai greu de atras fonduri și companii din zona financiară, fiindcă așteptările au crescut în ce privește return-ul. Aici vedem provocări, mai ales privind fondurile care acționau într-o zonă de risc scăzut, cum ar fi fondul de pensii”, opinează Ionuț Ciubotaru, Vice President for Business Development OMV Petrom.

Modificarea continuă a legislației, principalul impediment

Potrivit lui Claudiu Munteanu Jipescu, partener și coordonatorul practii de energie Dentons Romania, ”întrebarea principală e când o să înceteze caruselul modificărilor legislative”. De exemplu, o problemă în calea proiectelor fotovoltaice de amploare este legea privind folosirea terenurilor agricole. Modul în care aceasta e aplicată acum blochează efectiv dezvoltarea de parcuri solare dacă suprafața trece de 50 de hectare - deși nu aceasta a fost intenția inițială a legii.

Aici este o problemă de aplicare a regulii, de lipsă de consecvență în aplicare și de lipsă a unor interpretări standard, spune reprezentantul Dentons, cea mai mare firmă de avocatură din lume.

Un alt obstacol este Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe în România, care verifică toate investițiile pe 2 milioane de euro. ”*Intenția inițială a fost să se verifice investițiile din afara UE, cu origine problematică din punct de vedere politic. Din păcate, a ajuns să se extindă la toate investițiile. Se crează o birocrație suplimentară iar pragul de 2 milioane este ridicol”, spune Claudiu Munteanu Jipescu.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri