Batalia cu inflatia va mai dura inca doi-trei ani, deoarece aceast indicator ar trebui sa ajunga si sa ramana la un nivel de 3%, dar acest lucru se poate realiza doar in conditiile unei politici fiscale sanatoase, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu. Guvernatorul a adaugat ca deficitul bugetar poate fi o problema in acest an, daca se depaseste tinta prevazuta in buget, de 2,8% din produsul intern brut (PIB).

Cresterea economica trebuie sa se faca in conditiile pastrarii echilibrelor macroeconomice, a avertizat guvernatorul Isarescu. Acesta a explicat ca daca luam in calcul cinci indicatori esentiali, deficitul de cont curent, deficitul fiscal, inflatia, somajul si cresterea economica, acestea trebuie sa se mentina in anumite limite pana in 2004. Pana nu demult, dezechilibrul era pe partea de inflatie Romania, deoarece era foarte inalta, in timp ce in prezent dezechilibrul vine din deficitul de cont curent.

Banca centrala a revizuit in jos prognoza pentru inflatia de la finalul acestui an cu 0,9%, de la 4,6% in raportul din februarie asupra inflatiei la 3,7% la cel din mai, datorita reducerii mai rapide decat estimase a inflatiei din primele trei luni ale anului. Inflatia anuala a coborat la 3,66% in luna martie a acestui an, nivel minim al ultimilor 17 ani. tinta de inflatie a BNR pentru 2007 este de 4% plus sau minus 1%.

“Incercarea de a face un cincinal in 4 ani si jumatate a esuat”

Romania ar putea mentine o crestere economica puternica si dupa 2010, dar trebuie analizata atent substanta acesteia, deoarece nu se pot sari etapele iar incercarea de a face un cincinal in patru ani si jumatate a esuat, considera guvernatorul bancii centrale. Trebuie sa ne uitam daca exista substanta in cresterea economica, a mai avertizat Isarescu. "Nu putem pentru o perioada foarte scurta de timp sa recuperam istorii intregi, decalaje care s-au produs in secole. Trebuie sa mai avem si rabdare. Nu poti sa treci peste etape. incercarea de a face un cincinal in patru ani si jumatate a esuat. Trebuie sa scadem decalajele de convergenta reala", a spus citat de NewsIn, guvernatorul Isarescu.

Isarescu a amintit ca in ultimii sapte ani s-a produs o triplare a produsului intern brut nominal (PIB) si aproape o dublare a PIB-ului la paritatea puterii de cumparare. Cresterea economica va continua probabil si dincolo de 2010 dar aceasta trebuie facuta in conditiile unui echilibru macroeconomic, a spus guvernatorul bancii centrale.

Isarescu a spus ca in domeniul inflatiei, anul trecut am iesit de pe ultimul loc in Europa si avem sansa sa ajungem la o inflatie anuala europeana in cativa ani. El a amintit ca anul trecut decalajul intre inflatia media anuala din Romania (6,56%) si inivelul cerut pentru intrarea in zona euro (2,8%) era inca ridicat.

Banca centrala a revizuit in jos prognoza pentru inflatia de la finalul acestui an cu 0,9%, de la 4,6% in raportul din februarie asupra inflatiei la 3,7% la cel din mai, datorita reducerii mai rapide decat estimase a inflatiei din primele trei luni ale anului. Inflatia anuala a coborat la 3,66% in luna martie a acestui an, nivel minim al ultimilor 17 ani. tinta de inflatie a BNR pentru 2007 este de 4% plus sau minus 1%.

Riscul relaxarii

In batalia pentru stapanirea inflatiei, banca centrala observa riscul unui comportament fiscal mai relaxat, dupa ce in ultimii ani a fost sustinuta de un comportament sanatos al politicii fiscale, caracterizat prin scaderea deficitelor bugetare. Timp de zece ani, din 90 pana in 2000, ne-am luptat cu altceva, nu cu inflatia, a mai spus Isarescu la Forumul Sud-Est European organizat de revista Banii nostri. Dar, incepand din anul 2000, Romania a trecut printr-un proces de dezinflatie continua, lucru care nu s-a intamplat in toate cele 12 tari nou integrate in Uniunea Europeana, a mentionat guvernatorul bancii centrale.

Procesul de dezinflatie a fost ajutat pana acum, pana in 2005 de un comportament sanatos al politicii fiscale caracterizat de scaderea deficitelor bugetare, "dar nu avem garantii ca politica fiscala sanatoasa va continua", a avertizat Isarescu. Acesta a evocat un raport al Comisiei Europene care estimeaza ca Romania va avea deficit bugetar mai ridicat si avertizeaza asupra riscurilor legate de acesta. Isarescu a mentionat ca se bizuie totusi pe declaratia ministrului finantelor care promite ca nu va permite cresterea deficitul fiscal peste nivelul fixat in proiectul de buget pentru 2007, de 2,8% din produsul intern brut (PIB).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri