Un proiect de lege aprobat de comisia de buget din Camera Deputaților prevede un impozit unic de 10% pe bacșișul lăsat de clienți la restaurante, ideea care stă la baza acestuia fiind, conform inițiatorilor, de a crește încasările la buget, dar și de a trimite bacșișul direct în buzunarul chelnerului.

Astfel, pe nota de plată şi bonul fiscal, ar putea apărea şi o rubrică separată pentru bacşiş, care ar putea fi denumită "taxă pentru servicii" și unde va fi cuprins procentul de 10% din valoarea consumaţiei.

Impozitarea bacșișului, dorită de HORA

”Mecanismul de plată, încasare și distribuire către angajați este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urmă asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat.”, a declarat Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci.

Prin acest proiect, dacă va trece de votul Camerei Deputaților, bacșișul nu va putea, prin urmare, să poată fi asimilat de către autoritățile fiscale ca venit de tip salarial, iar în același timp nici operatorul economic nu îl va putea înregistra drept cheltuială.

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) a salutat măsura, transmițând, printr-un comunicat, că noua propunere de impozitare a bacșișului este ”un model european” care poate fi aplicabil și în România.

”Organizația HORA a susținut de la început această reglementare a veniturilor de tip bacșiș, în esență fiind vorba despre o transparentizare a acestor venituri, care înseamnă nu doar o normalitate la nivel global, dar și venituri mai mari la bugetul de stat.”, se arată în comunicatul HORA.

Cum funcționează bacșișul în alte țări

Ideea impozitării bacșișului nu este una nouă în România, prin urmare patronii membri ai HORA au făcut în trecut o prezentare a mecanismelor prin care se taxează bacșișul în restaurantele din alte țări:

În Franța, spre exemplu, bacșișul este inclus pe bonul fiscal, iar sumele astfel încasate de către companii sunt, ulterior, distribuite către angajați. În accepțiunea franceză, însă, conform reprezentanților HORA, bacșișul este considerat venitul angajatorului, astfel că taxarea se face direct de acesta.

În Germania, Italia sau Cehia, restaurantele includ fie în prețul produselor, fie pe un rând separat de pe bon o „taxă pentru servicii”, cuprinsă între 10%-15% din valoarea notei de plată. Astfel, sumele devin venit la nivelul companiei, iar ulterior sunt distribuite către angajați și astfel impozitate ca atare.

În SUA, reglementări propuse de adminstrația Trump în 2017 prevăd ca bacșișul să revină angajatorului în totalitate, iar acesta să decidă împărțirea între angajații cu rol de servire și cei din bucătărie.

Conform acelorași reglementări, însă, angajatorul poate și să decidă să îl pastreze.

Argumente pro și contra

Așa cum Wall Street a arătat în trecut, ideea impozitării bacșișului nefiind una nouă, o astfel de reglementare ar aduce o serie de avantaje, cum ar fi creșterea competitivității pe piața muncii.

De asemenea, reglementarea bacșișului ar conduce la venituri declarate mai mari la nivelul celor care lucrează în sectorul HoReCa, facilitând astfel, spre exemplu, obținerea unui credit bancar.

Pentru angajatorii din domeniul HoReCa ce calculează și plătesc impozitul specific pentru această industrie, menționarea bacșișului pe bon ar putea genera însă obligații fiscale suplimentare.

Mai precis, venitul generat de încasarea bacșișului va trebui reflectat separat în contabilitate și va reprezenta un venit din alte activități față de cele specifice HoReCa, fiind astfel impozitat pe baza regulilor privind impozitul pe profit.

În concluzie, scria Wall Street la vremea respectivă, inițiativa este oportună, dar, odată cu implementarea acesteia, ar trebui de asemenea avută în vedere o aliniere a prevederilor fiscale privind impozitarea la nivelul societăților.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri