Leul se va intari in continuare pe termen mediu si va fi nevoie de un angajament sustinut al autoritatilor romane in ceea ce priveste reformele structurale, ca sa creasca productivitatea, potrivit BERD.

Inflatia medie anuala din Romania in 2007 va fi de 7 %, mai estimeaza analistii BERD.

Cresterea economica reala a Romaniei s-a accelerat pana la 7,7% din produsul intern brut (PIB) in 2006, cu semne de supraincalzire, pe seama dezvoltarii solide a consumului privat si a investitiilor.

Rezultatele din 2006 pentru cresterea economica au fost obtinute deoarece consumul privat a urcat cu 12,4%, iar investitiile, cu 15,6%, in primele trei trimestre din 2006, fata de aceeasi perioada din 2005.

Citeste si:

In Romania, cresterea economica ar trebui sa fie in continuare solida, pe baza cresterii investitiilor stimulate de aderarea la Uniunea Europeana si de incheierea privtizarii si a restructurarii intreprinderilor, estimeaza analistii BERD.

Totusi, este nevoie ca Romania sa duca politici monetare si fiscale consistente, pentru a tempera presiunile inflationiste, avertizeaza raportul pentru tranzitie al BERD.

Autoritatile romane trebuie sa calmeze si ingrijorarea legata de deficitul extern si de scaderea competitivitatii din Romania, mai atrag atentia analistii BERD. Scaderea competitivitatii reflecta intarirea leului, incetinirea productivitatii si cresterea solida a salariilor.