La propunerea ministerului Energiei, Executivul a aprobat pe 28 noiembrie Ordonanţa de urgență pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile. Aceasta va simplifica racordarea la rețeaua de energie a prosumatorilor cu o putere până la 10,8 KW.

Mai concret, Ordonanța prevede că, în termen de 6 luni de la adoptarea sa, ANRE va stabili o procedură de notificare simplă pentru racordările la rețea, ”prin care instalațiile sau unitățile generatoare ale prosumatorilor de energie din surse regenerabile și proiectele demonstrative cu o putere electrică aprobatǎ inferioară sau egală cu 10,8 KW, ori echivalentă pentru conexiunile diferite de conexiunile trifazice, se racordează la rețea în urma transmiterii unei notificări operatorului de distribuție și realizării, dacă este necesar, a modificărilor instalațiilor de racordare la retea a respectivului loc de consum”.

În termen de 15 zile de la primirea acestei notificări, operatorul de distribuție poate aproba, poate refuza racordarea la rețea în condițiile prevăzute de legii sau poate propune un punct alternativ de racordare la rețea, din motiv de siguranță sau de incompatibilitate tehnică. În cazul unei decizii de aprobare - sau în absența unei decizii din partea operatorului de distribuție - în termen de o lună de la notificare, instalația sau unitatea de producție agregată poate fi conectată.

Citește AICI textul complet al Ordonanței de urgență.

O altă prevedere importantă este aceea că prosumatorii au dreptul la decontare a energiei electrice produse și livrate cu energia electrică consumată din rețea pentru mai multe locuri de producere și consum. Condiția este aceea ca pentru locurile de consum respective să fie același furnizor de energie electrică și să fie sunt racordate la reţeaua electrică a aceluiași distribuitor. În acest caz, nu se menționează o limită de putere electrică.

România ar putea ajunge anul acesta la 30.000 de prosumatori. La sfârșitul lunii august 2022 erau 24.000, potrivit lui Claudiu Dumbrăveanu, director general al Direcţiei Piaţă Energie în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Și tot anul acesta, cererile de instalare de panouri solare au crescut de 5 ori, în contextul crizei energiei.

Sursa foto: Pexels