Potrivit ministrului muncii, decizia a fost luata in urma unei discutii cu premierul Calin Popescu Tariceanu, care a confirmat faptul ca nu are intentia de a impune restrictii pentru muncitorii straini care provin din state UE care au restrictionat, la randul lor, accesul la munca al romanilor, dupa 1 ianuarie 2007.

Paul Pacuraru a avut, saptamana trecuta, o intalnire cu comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale si egalitate de sanse, Vladimir Spidla, care a felicitat Romania pentru decizia luata in privinta liberei circulatii a fortei de munca.

De la 1 ianuarie 2007, strainii care voiau sa munceasca in Romania si care proveneau din state care nu restrictionasera accesul romanilor dupa aderarea Romaniei la UE, aveau, la randul lor, acces liber. in schimb, strainii care proveneau din state care au luat decizia de a restrictiona accesul romanilor pe pietele interne aveau nevoie de permis de munca pentru a se angaja in Romania.

Citeste si:

Decizia fusese luata de Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS), din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, provizoriu, pana cand Romania se decidea in aceasta privinta. Fostul ministru al muncii, democratul Gheorghe Barbu, a sustinut, in repetate randuri, ca Romania ar trebui sa liberalizeze accesul muncitorilor din UE care doresc sa se angajeze in tara noastra.

Odata cu aderarea Romaniei la UE, mai mult de jumatate din tarile membre au impus romanilor restrictii pe piata muncii. Controversele cele mai mari le-au starnit Marea Britanie si Irlanda care au decis sa restrictioneze accesul la munca al romanilor, in conditiile in care, in 2004, liberalizase accesul muncitorilor din cele zece state nou intrate in UE.