România va primi din partea Uniunii Europene peste 1,3 miliarde de euro în cadrul planului REPowerEU, a anunţat ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş, la briefingul susţinut la finalul şedinţei de Guvern, relatează Agerpres.

Planul REPowerEU se referă la o serie de măsuri menite să reducă rapid dependența energetică a Europei față de Rusia și accelerarea tranziției către energie verde, sporind în același timp reziliența sistemului energetic din Uniunea Europeană.

"În cursul acestei dimineţi am primit vestea că s-a ajuns la un consens pe ceea ce înseamnă agrearea de principiu a modificărilor care privesc Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă şi României, în cadrul capitolului REPowerEU, i se alocă suma de 1,3 miliarde de euro. Şi măsurile din această perspectivă, pe capitolul REPowerEU, o parte au fost luate astăzi de către Guvernul României şi o altă parte urmează să fie luate în perioada ce vine, pentru ca să putem fi pregătiţi de negociere şi să putem ca prin proiectele din REPowerEU să consolidăm independenţa energetică a României", a spus Marcel Boloş.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat miercuri că Guvernul va aproba operaţionalizarea REPowerEU, obiectiv care va asigura fondurile necesare în vederea realizării de noi surse de energie.

"În şedinţa de Guvern de astăzi vom lua decizia prin care asigurăm operaţionalizarea REPowerEU. Este, de asemenea, un obiectiv asumat şi coordonat foarte bine la nivelul instituţiilor europene. Vom avea fonduri asigurate, astfel încât să putem să asigurăm îndeplinirea obiectivelor de tranziţie verde şi, desigur, obiectivelor prin care să putem să asigurăm realizarea de noi surse de energie şi, bineînţeles, obiectivul principal - realizarea independenţei energetice", a declarat Ciucă, la începutul şedinţei Executivului.

El a subliniat că, prin aceste măsuri, după ce va fi aprobată şi cea de-a doua cerere de plată din PNRR, România va avea la dispoziţie 9,2 miliarde de euro la începutul anului 2023.

"Aceşti bani putem să-i folosim atât în proiectele guvernamentale, cât şi în proiectele autorităţilor locale", a precizat prim-ministrul.

Sursa foto: Marcel Boloș / Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri