Analiștii CFA, una dintre cele mai prestigioase certificări din domeniul financiar, anticipează o inflație de 10,68% în următoarele 12 luni în România, și un leu ceva mai slab, cursul urmând să ajungă la 5,0279 lei/euro la jumătatea anului.

”Anticipatiile inflaționiste au reintrat pe trendul crescător, acestea arătând o inflație exprimată în două cifre pentru întreg anul următor. Reducerea puterii de cumpărare datorată inflației își va pune amprenta asupra consumului anul viitor. În aceste condiții și anticipatiile de creștere economică pentru anul 2023 s-au redus, acestea înregistrând o valoare de 1,3%”, spune Adrian Codrilașu, vicepreședintele asociației CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut marginal (cu 0,4 puncte) la valoarea de 33,7 puncte. Această situație s-a datorat pe de o parte majorării cu 2,2 puncte a componentei de condiții curente, iar pe de altă parte a scăderii, cu 0,5 puncte a componentei de anticipații.

Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni s-a majorat față de exercițiul anterior, ajungând la o valoare medie de 10,68%.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 90% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0279 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1021 lei pentru un euro.

În cazul deficitului bugetului de stat anticipat pentru anul 2022, valoarea medie a anticipațiilor a scăzut la 6,6%, iar pentru anul 2023 valoarea estimată este de 6,2%. Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real este 1,3%. Datoria publică în PIB este anticipată să se majoreze la 56% în următoarele 12 luni.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri