Începând cu 1 ianuarie, clienții restaurantelor și barurilor vor avea la dispoziție o nouă variantă de a plăti bacșișul: direct cu cardul, fără a mai apela la clasicele bancnote strecurate în nota de plată. Asta nu înseamnă că nu vor putea apela și la varianta clasică, desigur, dar de la începutul anului viitor cardul devine, de asemenea, o opțiune.

Măsura presupune, practic, o legiferare mai amplă, întrucât posibilitatea încasării bacșișului prin virament de către operatorii economici vine la pachet cu o alta, mai precis fiscalizarea acestui bacșiș.

Astfel, clienții care vor dori să lase bacșiș vor avea două opțiuni - fie să lase bacșiș într-un procent fix, de până la 15% din valoarea consumației, fie să lase bacșiș o sumă anume (chiar și dacă este mai mare de 15% din valoarea consumației).

Trebuie subliniat însă că bacșișul rămâne opțional, la fel ca până acum. Mai mult, clienții vor primi, înainte de emiterea bonului fiscal, o notă de plată pe care vor trece dacă și cât vor să lase bacșiș.

„Operatorii economici (...) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat", se arată în noua lege.

Conform legii, prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 - "Restaurante", 5630 - "Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor".

Companiile care nu vor respecta noile reguli de fiscalizare a bacșișului vor risca amenzi de până la 4.000 de lei.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri