Blocul National Sindical (BNS) acuza mai multe firme asiatice, care si-au deschis afaceri in Romania, ca nu respecta legislatia nationala si va milita pentru acordarea de plati compensatorii in cazul concedierilor individuale sau colective, neimputabile angajatilor
Potrivit secretarului general al BNS, Matei Bratianu, mai multe firme asiatice, care lucreaza in Romania, in regim de lohn, cu muncitori romani, nu repecta drepturile acestora, iar angajatorii duc o politica "extrem de agresiva" impotriva salariatilor.

Astfel, aceste firme prefera sa angajeze forta de munca temporara, cu contracte de munca pe o perioada limitata de sase luni, sau, in unele cazuri, chiar si pentru o luna. in aceste conditii, muncitorii sunt amenintati ca daca au pretentii salariale, daca refuza sa efectueze ore suplimentare sau daca reclama conditiile de munca nu li se mai prelungesc contractele de munca. in opinia lui Bratianu, muncitorii accepta aceasta situatie pentru ca spera ca dupa o anumita perioada contractele de munca li se vor prelungi pe perioada nedeterminata.

Totodata, reprezentantul BNS a reclamat potrivit NewsIn si faptul ca muncitorii romani sunt cu mult mai prost platiti decat cei care lucreaza la aceeasi companie, dar in alte tari. De exemplu, muncitorii care lucreaza pe santierul Naval Daewoo din Coreea au salarii de zece ori mai mari decat cele ale romanilor care lucreaza la santierul Naval Daewoo de la Mangalia.

Bratianu considera ca aceasta situatie a dus la o "capsunizare a Romaniei", pentru ca romanii, in loc sa "fie sclavi" in strainatate, pe salarii de 800-1.300 de euro pe luna, "sunt sclavi" in Romania, pe salarii de 200-250 de euro si in conditii de munca ce duc frecvent la accidente de munca sau la boli profesionale.

in consecinta, Bratianu a precizat ca va propune in Consiluil National al BNS, ca sindicatele sa solicite patronilor din industria de lohn (textile, constructii de masini, electronica), prin Contractul Colectiv de Munca, plati compensatorii de 9.000 de euro pentru concedieri individuale sau colective din motive neimputabile lucratorilor. Totodata, liderul sindical va mai propune si ca lucratorii angajati pe perioada determinata sau pentru munca temporara sa primeasca 4.500 de euro in cazul concedierii. in opinia lui Bratianu, acest lucru este necesar pentru ca investitorii straini sa nu poata inchide fabrica si sa plece "cand au chef".

Bratianu a anuntat ca in perioada urmatoare angajatii mai multor fabrici cu capital asiatic din Alexandria, Codlea sau Mioveni vor declansa conflictele de munca pentru a-si obtine drepturile. in acelasi timp, peste 2.000 de salariati de pe santierul Naval Mangalia sunt in greva generala de doua saptamani, administratia refuzand, insa, sa le acorde majorarile salariale cerute.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri