Petrolul Ural, principalul tip de țiței exportat de Rusia și folosit ca referință de calcul al prețurilor, a ajuns să fie vândut cu 37,8 dolari barilul, mult sub plafonul de 60 de dolari impus de G7 și Uniunea Europeană.

Prețul nu este doar sub plafonul impus de statele occidentale, ci și mult sub cotația barilului de țiței Brent, care a ajuns la 80 de dolari, scrie Business Insider. Oficial, țițeiul Ural este la 52 de dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, dar în porturile baltice prețul a scăzut la 37,8 dolari, dat fiind că foarte puțin traderi mai sunt interesați de petrolul rusesc.

Începând din 5 decembrie, Rusia nu mai poate livra statelor UE petrol decât prin oleoducte, nu și pe cale maritimă - prin care era importat în Uniune 90% din volumul de țiței rusesc. De asemenea, UE și G7 au impus, tot începând din 5 decembrie, plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra pe cale maritimă statelor terţe la 60 de dolari barilul. De la 5 februarie va intra în vigoare și un plafon pentru produse petroliere rafinate. Intrarea în vigoare a acestor măsuri nu a dus, așa cum se preconiza inițial, la scumpirea carburanților.

Cât va pierde Rusia din cauza plafonării prețului petrolului

Kremlinul se pregătește pentru un buget mult mai mic în 2023, în condițiile în care veniturile din exporturile de gaze naturale, petrol și produse petroliere către Occident se vor prăbuși. Gaura în bugetul Rusiei în 2023 este estimată de specialiști la cel puțin 2,9 trilioane de ruble – 43 de miliarde de dolari. Doar în ultima săptămână a anului trecut, încasările Moscovei din exportul de petrol au scăzut cu 15 milioane de dolari.

La sfârșitul anului 2022, Vladimir Putin a semnat un decret prevăzând că Rusia nu va mai vinde, începând cu 1 februarie 2023, petrol ţărilor care aplică plafonarea – printre care se numără și România. Decretul interzice de asemenea exportul de produse petroliere, dar în cazul acestora guvernul rus va stabili data intrării în vigoare a măsurii, ce ar putea fi ulterioară datei de 1 februarie.

Interdicţia este valabilă până pe 1 iulie 2023 şi conţine o clauză care îi permite preşedintelui rus să decidă derogări în cazuri speciale. De asemenea, oficialii Kremlinului au amenințat că vor reduce în 2023 producţia de petrol cu 5% - 7%.

Cât de important este țițeiul rusesc pentru România

Rafinăriile din România procesau țiței Ural, importat însă în principal din Kazahstan. Dar, începând cu luna iunie 2022 acesta are o nouă denumire de piață, „KEBCO” (Kazakh Export Blend Crude Oil), pentru a se diferenția de cel rusesc.

Potrivit celor mai recente cifre Eurostat, peste jumătate din importurile de petrol au provenit din Kazahstan, în vreme ce țițeiul rusesc a reprezentat mai puțin de o treime.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri