Premierul Nicolae Ciucă a declarat că la sfârşitul anului 2022 cifra totală a investiţiilor, din banii de la buget, se ridică la 73 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă "un record pentru investiţiile din ţara noastră" şi confirmă un trend pozitiv al economiei româneşti, relatează Agerpres.

"Doresc să fac câteva menţiuni legate de primele cifre pe care am putut să le agregăm după încheierea anului. Avem veşti foarte bune legate de ceea ce înseamnă Programul de investiţii, aşa cum ne-am asumat prin obiectivele de guvernare. Astfel, la sfârşitul anului 2022 cifra totală a investiţiilor se ridică la 73 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă un record pentru investiţiile din ţara noastră, din banii de la buget.

Sigur, am avut 88 de miliarde alocate prin buget. Trebuie să recunoaştem că nu am reuşit să atingem obiectivul de sută la sută, dar ţinând cont de condiţiile în care s-a derulat activitatea economică şi bulversarea pe care a creat-o creşterea preţurilor la materiale şi, desigur, măsurile pe care le-am luat la nivelul Guvernului pentru a reuşi să acoperim, să compensăm această creştere la materiale, ne-au ajutat ca în a doua parte a anului să reuşim să gestionăm cum se cuvine domeniul investiţiilor şi, iată, să putem să avem această cifră, cifră care practic vine şi confirmă încă un trend cât se poate de pozitiv pentru economia noastră ", a declarat Nicolae Ciucă, în cadrul şedinţei Guvernului.

Premierul a adăugat că această cifră vine să întărească faptul că investiţiile încep să aibă o contribuţie majoră la bugetul de stat.

"Practic, este şi rodul activităţii, dialogului pe care l-am avut cu mediul de afaceri din ţara noastră şi o dovadă de încredere că măsurile, aşa cum au fost discutate, au asigurat predictibilitate şi oportunităţi pentru a putea să investească înttr-o serie de domenii de activitate care se înscriu într-o paletă şi complexă şi sofisticată", a afirmat Ciucă.

În context, el a arătat că datele prezentate se bazează şi pe concluziile unui studiu recent al Departamentului economic al Academiei Harvard, de unde reiese că "România a devenit a 19-a cea mai complexă şi sofisticată economie a lumii şi are potenţial ca să continue să crească în acest clasament şi până în 2030 rezultatele să o împingă undeva în primele 10".

Faţă de cele arătate, şeful Executivul a punctat că este nevoie în continuare de măsuri concrete pentru sprijinirea capitalului românesc.

"Am discutat în coaliţie, am discutat cu domnul ministru Câciu şi cu ceilalţi miniştri de linie să facem în aşa fel încât să venim cu măsuri concrete pentru a putea să sprijinim capitalul românesc şi, desigur, să facem în aşa fel încât să putem să aliniem demersurile noastre cu dorinţa de investiţii din capitalul străin", a declarat Ciucă.

Câți bani au investit străinii în România

Premierul a prezentat şi date privind valoarea atinsă de investiţiile străine directe în economia românească.

"Nu avem încă datele finale. Cert este că la finalul lunii octombrie depăşisem anul în care am avut cea mai mare valoare a investiţiilor străine directe în România. Dacă nu mă înşel, e vorba de anul 2008, unde valoarea ajunsese la 9,2 miliarde", a declarat Ciucă.

De asemenea, premierul a subliniat că din datele preliminare reiese că obiectivul pentru realizarea bugetului în valoare nominală a fost atins.

"Practic, discutăm de la o creştere faţă de 2021 de la 1.187 de miliarde la 1.386 de miliarde, în valoare concretă putem să discutăm de aproximativ 40 de miliarde de euro creştere în anul 2022", a precizat Ciucă.

Nu în ultimul rând, el a punctat contribuţia pe care au avut-o fondurile europene atrase de ţara noastră.

"A fost anul în care am reuşit să atingem o absorbţie de 73% din cadrul financiar 2014-2021, practic o creştere cu 20% faţă de 2021, şi, de asemenea, este anul în care am realizat cea mai mare absorbţie de 11,3 miliarde fonduri de coeziune şi PNRR. Şi, aşa cum subliniam în şedinţa de guvern trecută, avem nevoie pentru a putea să menţinem ritmul acesta de absorbţie, ca în fiecare an să reuşim să atragem minim 10 miliarde din fondurile europene", a declarat Ciucă.

Premierul a mai precizat datele prezentate sunt preliminare, urmând ca în cursul lunii februarie să se revină cu alte date concrete privind evoluţia economiei în 2022.

Sursa foto: Guvernul României

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri