Economisirea banilor reprezintă una dintre grijile oricărui adult responsabil, indiferent că vorbim despre economiile strânse pentru un viitor mai sigur sau cele pentru satisfacerea unor dorințe, precum achiziția unei mașini sau obținerea unui avans pentru o locuință. Indiferent care este scopul pentru care economisești, poți alege să pui economiile să lucreze în favoarea ta, iar la sfârșitul unei anumite perioade să te poți bucura de mai mulți bani decât ai avut inițial. Descoperă în cele ce urmează câteva soluții prin care îți poți crește economiile fără efort.

Deschide un depozit bancar

Dacă ai reușit să economisești bani, însă te îngrijorează deprecierea monedei naționale, poți să optezi pentru o soluție eficientă, care poate contribui la creșterea valorii economisite cu până la 10%. Această soluție se referă la deschiderea unui depozit bancar.

Iată cum funcționează: atunci când îți depui economiile într-un depozit bancar, banca pe care ai ales-o îți va plăti o dobândă până la data scadentă a depozitului. Această dobândă se calculează în funcție de suma de bani pe care ai depus-o și de perioada pe care o alegi pentru depozit. Există bănci care oferă o dobanda la depozit chiar și de 10% și partea bună este că poți deschide un astfel de depozit exclusiv online, fără drumuri la bancă. Totodată, ai avantajul de a alege perioada de constituire a depozitului în funcție de nevoile tale și poți beneficia de zero costuri de deschidere și administrare, indiferent de perioada pe care o alegi.

Iată un exemplu concret de valoare pe care o poți obține atunci când optezi pentru un depozit la termen: să presupunem că până acum ai reușit să economisești 20.000 de lei. Dacă depui această sumă de bani într-un depozit scadent la 12 luni, la finalul acestei perioade vei putea obține 22.000 de lei.

Investește în titluri de stat

Titlurile de stat, denumite și obligațiuni de stat, reprezintă o altă modalitate de a-ți crește economiile și sunt considerate unele dintre cele mai sigure plasamente. Așa cum putem deduce și din denumirea lor, statul se obligă să achite investițiile făcute de investitori la data scadenței, în mod integral și fără a solicita impozit pe dobânzile câștigate.

Valoarea minimă a unei subscrieri este de 1 leu, iar pentru titlurile de stat cu maturitate de 1 an, rata actuală anuală a dobânzii este de 7,65%, în timp ce pentru titlurile cu maturitate la 2 ani, rata anuală a dobânzii este de 7,8%.

Optează pentru un cont de economii

Un cont de economii este asemănător depozitului la termen, diferența dintre acestea constând în faptul că atunci când îți deschizi un cont de economii, ai posibilitatea de a depune și de a retrage bani oricând ai nevoie. Cu toate acestea, dobânda pe care o obții prin depunerea banilor tăi într-un cont de economii este de obicei mai mică decât cea pe care o obții prin deschiderea unui depozit la termen. În cazul contului de economii, dobânda este una progresivă și se calculează în funcție de suma de bani pe care o ai în cont.

Avantajul contului de economii, pe care îl regăsim și în cazul depozitelor la termen, este reprezentat de faptul că acesta poate să fie deschis online, fără să fie nevoie să te deplasezi la bancă.

Indiferent că alegi un depozit bancar, investirea economiilor în titluri de stat sau depozitarea acestora într-un cont de economii, aceste activități te pot ajuta să îți crești economiile fără a fi nevoit să întreprinzi acțiuni constante pentru asta. Pur și simplu depui banii, iar după o anumită perioadă de timp te bucuri de dobânda acumulată.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri