37.800 lei pentru un euro este cursul valutar la care managerii romani spun ca firmele lor ar intra pe profit. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de Grupul de Economie Aplicata pe un esantion reprezentativ de 170 de firme din industrie (GEA).

Managerii spun ca au nevoie de un curs cu 1.600 lei mai mare decit cel din prezent pentru a fi rentabili. Potrivit celui de-al doilea buletin industrial prezentat de GEA, cresterea leului in fata euro si a dolarului din ultimele cinci luni a creat probleme pentru 60 la suta din firmele din industrie. Mai mult, jumatate din nemultumiti sustin ca aprecierea leului le-a redus profiturile. Pentru ca un leu puternic inseamna preturi mai mari la produsele exportate de Romania sau concurenta mai mare din partea importurilor, care vin la preturi mai mici. De exemplu, un produs care costa 100.000 lei pe piata romaneasca putea fi vindut pe pietele externe cu 2,5 euro in noiembrie 2004, cind cursul euro sarea de 40.000 de lei. Acum,100.000 lei inseamna 2,75 euro, producatorii romani spunind ca sint nevoiti ori sa-si reduca profiturile, ori sa se resemneze cu vinzari mai mici din cauza preturilor mari. Insa realizatorii studiului sint circumspecti privind nivelul optim al cursului anuntat de firme: 22,4% din repondenti nu au stiut sa raspunda, indicind o lipsa periculoasa a capacitatii de planificare a activitatilor.

Impozite mici chiar si pentru profituri mari

Studiul GEA semnaleaza ca doar jumatate din firmele ale caror profituri au crescut in primul trimestru al lui 2005, fata de sfirsitul lui 2004, au si platit impozite mai mari. Restul de 41,4% din firmele care au raportat profituri mai mari au platit impozite mai mici. Fie din cauza reducerii cotei de impozitare de la 25 la 16%, fie pentru ca au gasit cai pentru a ocoli legea. In aceste conditii, incepind cu trimestrul II 2005, incasarile bugetare ar putea fi afectate, se arata in studiu. Desi naste semne de intrebare in privinta veniturilor bugetare, introducerea cotei unice este bine primita la nivel de firma, 55,3% din companii spunind ca vad cota unica drept un fapt pozitiv.

Pericol de concedieri

Managerii care au raspuns intrebarilor GEA se asteapta la scaderea numarului de locuri de munca. Si sondajele realizate de banca centrala si Institutul de Statistica au scos la inveala ca managerii sint mai degraba pesimisti cind e vorba de numarul de locuri de munca. Interesant este ca sefilor de firme din Romania le este mai usor sa faca disponibilizari decit sa angajeze oameni noi. Doar 36,2 la suta din cei care au obtinut profituri mai mari in primul trimestru din 2005, fata de perioada similara din 2004, si-au crescut si numarul de angajati, in timp ce 60,8 la suta din cei care au inregistrat o deteriorare a pozitiei financiare au trecut la concedieri.
Asteptarile managerilor indica aceeasi tendinta si pentru trimestrul II din 2005, 52,8% din firmele cu profituri mai mici pregatindu-se pentru concedieri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri